Budi dio naše mreže
Izbornik

Župna svetkovina sv. Ane proslavljena u Plaškom

Plaški (IKA)

Župna svetkovina sv. Ane u srijedu 26. srpnja proslavljena je u plaškoj župi u Ogulinskom dekanatu.

U nazočnosti brojnih hodočasnika iz župa ogulinskog dekanata, kao i domaćih vjernika, misno slavlje je predvodio nekadašnji župnik u Plaškom i Saborskom dr. sc. fra Draženko Tomić. Suslavili su mjesni župnik Brune Lovakovića, ogulinski dekan i župnik Generalskog Stola preč. Marija Kralja, predvoditelj trodnevnice vlč. Miro Denac iz Varaždinske biskupije te ostali svećenici Ogulinskog dekanata.

Propovjednik fra Draženko je na početku podsjetio na misao banjolučkog biskupa Franje Komarice izrečenu vjernicima na jednoj proslavi sv. Ane u Plaškom da se tim blagdanom objedinjuju svi blagdani koje su tada prognani vjernici iz Bosne donijeli sa sobom u Plaški, gdje su pronašli svoj novi dom.

Govoreći o roditeljima Bogorodice, fra Draženko je spomenuo da je štovanje sv. Ane naročito raširena na europskom sjeveru u Engleskoj, Francuskoj i Njemačkoj, a da se u Kur’anu Marijin otac naziva Imran. U Bibliji o njima nema spomena sve do apokrifnog spisa iz 2. stoljeća. Kazao je da su roditelji Bogorodice bili imućni, pobožni i darežljivi, no dugo su bili bez djece.

„Milostiva i pobožna Ana dobila je dijete u starosti te se štuje kao zaštitnica majki i roditelja, a Joakim zaštitnik očeva i djedova. Na tom tragu papa Franjo je pred tri godine ustanovio Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba koji se slavi nedjelju uoči blagdana sv. Ane i Joakima. Poticaj je to da se vlastita životna iskustva baka i djedova prenesu na mlađe generacije“, rekao je propovjednik.

Potom se osvrnuo na aktualne biološke i demografske tendencije vezane za obitelji, stupanje u brak i rađanje djece. „Danas se u brak stupa kasnije, žene rađaju kasnije, a medicina govori da su mladi najplodniji između 22. i 27. godine. To je i razlog zašto je sve više neplodnih brakova. Svatko od nas važan je u Božjem planu ljubavi pa tako i bake i djedovi čija sjajna duhovna iskustva trebamo koristiti, poručio je papa Franjo za ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana baka i djedova. Utječimo se molitvama sv. Ani koja je isprosila svoju kćer, Bogorodicu Mariju“, zaključio je propovjednik.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod vodstvom Ratka Petrušinskog. Misnom slavlju nazočio je načelnik Plaškog Pero Damjanović, načelnik Saborskog Marko Bičanić i predstavnici vatrogasaca.