Budi dio naše mreže
Izbornik

Župno proštenje i Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj

Vinagora (IKA)

Župno proštenje i šesto Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj u Vinagori održano je u nedjelju 5. srpnja.

Vjerski program započeo je u subotu, 4. srpnja, kada je u vinagorskom samostanu otvorena izložba „Sto godina ljubavi i milosrđa“, u sklopu devetodnevnog programa proslave stote obljetnice Družbe Kćeri Milosrđa. Družbu je 4. listopada 1920. godine osnovala bl. Marija Propetog Isusa Petković, a redovnice te družbe su na Vinagoru došle 1935. godine i ostale sve do 2006. Povodom tog važnog jubileja, nakon  mise, u cinktoru crkve je prije otvorenja izložbe održan prigodni duhovno-meditativni program na temu svetog života bl. Marije, koji su pripremile djevojke iz župa Vinagora i Marinci. U prostorijama samostana vjernici su potom mogli razgledati izložbu i na taj način upoznati filijale Provincije koje su otvorene u Hrvatskoj i okolici.

Bogati vjerski program nastavljen je idućeg dana, u nedjelju, 5. srpnja kada su već od jutarnjih sati s vinagorskog brega odjekivali gromoglasni pucnjevi kubura. Naime, tradicionalno prve nedjelje u srpnju župa Vinagora, po starom kalendaru, slavi župnu svetkovinu, Pohod Blažene Djevice Marije, a ovaj puta ta je velika proslava bila povezana sa šestim Zavjetnim hodočašćem kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj, koje se zbog epidemiološke situacije nije, kao prethodnih godina, moglo održati na Uskrsni ponedjeljak.

U predanosti i molitvi, vjernici su se okupili kraj kapele Sv. Barbare, da bi tron Majke Božje Vinagorske, koji su nosili članovi Kuburaškog društva „Vinagorska kubura“, ispratili do župne crkve, u velikoj procesiji u kojoj su sudjelovali Vinagorska limena glazba, kuburaška društva, DVD Vinagora, hodočasnice odjevene u narodne nošnje – članice Molitvenog vijenca Kraljice obitelji iz Zagreba, kao i članice Društva sv. Elizabete, vinagorskog vjerskog društva čiji je rad obnovljen nakon 74 godine. Bilo je to prvi puta nakon Drugog svjetskog rata da su se članice ponovno zajedno predstavile javnosti, a bile su i glavne organizatorice župnog proštenja.

Svečano misno slavlje na otvorenom predvodio je mons. Juraj Batelja, kanonik i postulator kauze bl. Alojzija Stepinca, koji se u propovijedi prisjetio svoje dugogodišnje povezanosti s Vinagorom preko brojnih svećenika rodom iz tog kraja, između ostaloga, i preko vlč. Ivana Vukine, najistaknutijeg svećenika u povijesti te župe. Govorio je mons. Batelja i o životu bl. Alojzija Stepinca, napose se spominjući brojne ratne hrvatske i srpske siročadi koja je zahvaljujući Stepincu zbrinuta, a za dio te dječice skrbile su i časne sestre na Vinagori te u Velikom Taboru.

Mons. Batelja je Vinagorčanima i hodočasnicima donio i poseban poklon – sličice koje krasi fotografija zidnog oslika Bogorodice Zaštitnice koji je nekada resio glavni ulaz u proštenjarsku crkvu Majke Božje Vinagorske, a uništen je nakon Drugog svjetskog rata. Svečano je misno slavlje tradicionalno završilo obilaskom oltara Majke Božje Vinagorske, uz pjevanje marijanskih pjesama, a program je potom preseljen na terasu samostana, gdje je za hodočasnike pripremljena okrjepa.