Budi dio naše mreže
Izbornik

Zürich: Predstavljana društvena igra s kršćanskim simbolima „Bingoli“

Zürich (IKA)

Hrvatska katolička misija Zürich organizirala je predstavljanje društvene igre s kršćanskim simbolima „Bingoli“ u dvorani Župe sv. Feliksa i Regule u četvrtak 11. travnja, izvijestili su iz HKM Zürich.

Društvenu igru s kršćanskim i hrvatskim simbolima osmislila je članica HKM Zürich Gabrijela Dragičević, mag. prim. educ. Program predstavljanja vodio je misionar fra Goran Azinović, a za vrijeme predstavljanja Misijski dječji zbor pod vodstvom prof. Petre Hrvačić je otpjevavao tri pjesme. Predstavljači su bili prof. dr. sc. fra Iko Skoko i mr. sc. Marta Ramos.

U prvom dijelu fra Iko je govorio o razvoju komunikacije kod djece do sedam godina. Mr. Ramos, koja je i sama majka troje djece, govorila je o važnosti igre roditelja s djecom. Napomenula je kako je teško nabaviti jednu društvenu igru koja koristi kršćanske i hrvatske simbole. Zahvalila je Dragičević što je uspjela osmisliti igru koja neće koristiti isključivo samo djeci, nego cijeloj obitelji.

Autorica igre je u uvodnom dijelu svoga predstavljanja govorila o nastanku obrta Filotea koji će se primarno posvetiti osmišljavanju i realiziranju igara za djecu i mlade. Napomenula je kako je i naziv Filotea izrastao iz njenog osobnog susreta s knjigom sv. Franje Saleškog kroz koju je i osobno rasla u vjeri, a što je cilj i sa ovim igrama – dječji i obiteljski rast u vjeri.

U daljnjem predstavljanju Dragičević je govorila o ideji i nastanku igre Bingoli. Igra ima pet tema: 1. Uskrs, 2, Božić, 3. Noina arka, 4. Hrvatski sveci i blaženici i 5. Hrvatske katedrala. Teme su oslikane na većim krugovima, a na malim krugovima (35) su sve slike s velikih krugova. Poticaj osmišljavanje igre bio joj je manjak kršćanskog sadržaja u odgoju i igri najmlađih. Cilj igre jest kod djeteta razvijati vještine zapažanja, komunikacija i razlikovanja. Tema koje je izabrala pomažu upoznavati i izgrađivati kršćanski identitet i hrvatsku kulturu. Ilustracije je oslikala umjetnica Višnja Mihatov Barić. Na kraju predstavljanja autorica je zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji predstavljanja i svim nazočnima, te najavila novu igru koja će biti za djecu starijeg uzrasta, izvijestili su iz HKM Zürich.