Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: 500-obljetnica

Misa povodom 500. obljetnice smrti Marka Marulića

U nedjelju 21. travnja, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić predvodio je misno slavlje u crkvi sv. Frane na Obali u Splitu povodom 500. obljetnice smrti Oca hrvatske književnosti Marka Marulića, objavila je Splitsko-makarska nadbiskupija.

Središnje misno slavlje jubilarne Ignacijeve godine u Osijeku

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio je u osječkom Svetištu Presvetog Srca Isusova u Rezidenciji Družbe Isusove, u nedjelju, 13. ožujka 2022. središnje nadbiskupijsko misno slavlje jubilarne Ignacijeve godine, tijekom koje se obilježava 500. obljetnica njegovoga obraćenja i 400. obljetnica kanonizacije.

Muzej grada Splita objavio faksimil prvotiska Marulićeve Judite

Muzej grada Splita je 13. travnja objavio da je uz potporu Grada Splita, na prijedlog Marulianuma – Centra za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkog kruga, objavio faksimilno izdanje prvotiska Knjige Marka Marula Splićanina u kih se uzdarži istoija od svete Judite u šest libri razdiljena na slavu Božju počinju, otisnute u Veneciji 1521. godine.

Papa Franjo u povodu 500 godina katoličanstva na Filipinima: Vidim radost u njihovim očima, na licima, u njihovom pjevanju i u molitvama

Na misi slavljenoj u bazilici svetoga Petra u Rimu u nedjelju 14. ožujka, u povodu proslave 500 godina evangelizacije Filipina, papa Franjo zahvalio je katolicima te otočne zemlje u jugoistočnoj Aziji, treće po broju katolika u svijetu, za radost kojom svakodnevno žive svoju vjeru i nose je u cijeli svijet, izvijestio je hrvatski ured Vatican Newsa.

Filipinski biskup: Kršćanstvo nije kolonijalizam

Crkva na Filipinima 2021. godine neće slaviti kolonijalizam, već 500 godina kršćanske vjere koju je domorodačko stanovništvo na ovim otocima dobilo kao dar, čak i preko ljudi koji nisu imali najčišće motive, poručio je potpredsjednik Filipinske biskupske konferencije biskup Pablo Virgilio David.