Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: bosna-i-hercegovina

Održan Peti susret svećenika Bosne i Hercegovine

U crkvi Sv. Petra i Pavla i Franjevačkom samostanu na Gorici u Livnu, u srijedu 1. lipnja održan je Peti Susret svećenika Bosne i Hercegovine. Na čelu sa svojim biskupima okupilo se oko 200 svećenika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine ili podrijetlom iz BiH koji obavljaju razne službe u pastoralu ili raznim crkvenim institucijama, izvijestila je KTA.

Program posjeta nadbiskupa Gallaghera BiH

Tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher tijekom boravka u Bosni i Hercegovini od 17. do 20. ožujka posjetit će Sarajevo, Banju Luku, Mostar i Međugorje, obaviti niz razgovora s državnim predstavnicima i crkvenim poglavarima, te slaviti mise, objavljeno je na portalu Nedjelja.

Izjava nadbiskupa Vukšića u povodu dolaska tajnika za odnose s državama nadbiskupa Gallaghera u BiH

Dopredsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH dao je izjavu u srijedu 16. ožujka uoči dolaska tajnika za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera u službeni posjet Bosni i Hercegovini, ocijenivši da je to nastavak zalaganja svih papȃ i Svete Stolice kao takve za mir i pravdu u ovom dijelu svijeta, izvijestila je KTA.

Kardinal Puljić: Predajem svoju službu mlađemu i snažnijemu

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić se u razgovoru za Hrvatski katolički radio u utorak 18. siječnja 2022., povodom odlikovanja koje je primio od predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, osvrnuo na trenutnu situaciju u BiH te je najavio odlazak u mirovinu.

Sestre milosrdnice u Sarajevu proslavile 150. obljetnicu dolaska u Bosnu i Hercegovinu

Svečanim euharistijskim slavljem koje je na 5. svjetski dan siromaha, u nedjelju 14. studenoga u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, predvodio nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog svečano su zatvorile jubilarnu 150. godišnjicu dolaska u Sarajevo i BiH (1871.-2021.), izvještava Katolička tiskovna agencija (KTA).

Objavljena knjiga „Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću“

Hrvatski povijesni institut u Rimu, u suradnji s Papinskim hrvatskim zavodom sv. Jeronima i Katoličkim bogoslovnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, u svome nizu Radovi objavio je do sada nepoznatu studiju vrhbosanskog svećenika, hrvatskog povjesničara i rodoljuba dr. Krunoslava Stjepana Draganovića (1903.-1983.) pod nazivom „Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću“.

1 2