Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: crkve

Kineske vlasti nastavljaju sa skidanjem križeva s katoličkih crkava

Budući da je kineska vlada postigla napredak u vezi s pandemijom virusa COVID-19, kineske vlasti su se vratile akcijama uklanjanja križeva s crkava i suzbijanjem bogoštovlja, piše Catholic News Agency, a prenosi u subotu 2. svibnja internetski portal Katoličkog tjednika - Nedjelja.

Izjava predsjednika HBK nadbiskupa Želimira Puljića o pridržavanju mjera u sprječavanju pandemije koronavirusa

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je u četvrtak 30. travnja izjavu o pridržavanju mjera u sprječavanju pandemije koronavirusa u kojoj je među ostalim pozvao svećenike i vjernike da se pridržavaju "najnovijih preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo o fizičkom distanciranju, pojačanoj osobnoj higijeni, pojačanoj higijeni prostora i praćenju zdravstvenog stanja koje se odnose na crkvene prostore i vjerska okupljanja."

Termini otvorenih crkava Zrenjaninske biskupije za osobnu molitvu i pobožnosti

Po odredbi apostolskog upravitelja Zrenjaninske biskupije i umirovljenog temišvarskog biskupa Martina Roosa, potpisanoj 19. ožujka, u vremenu kada traje izvanredno stanje u Srbiji i kada su odgođene mise s narodom, podjele ostalih sakramenata i susreti, crkve Zrenjaninske biskupije ostaju ostvorene za osobnu molitvu i pobožnosti prema mogućnostima župnika.

Termini za osobnu molitvu u crkvama Srijemske biskupije

Sukladno propisu biskupa koji pastoralno skrbe o biskupijama na području Srbije, i crkve u Srijemskoj biskupiji su otvorene za osobnu molitvu i pobožnosti vjernika, sukladno mogućnostima župnika i župnih upravitelja.

Termini za osobnu molitvu u crkvama Subotičke biskupije

Biskupi koji upravljaju biskupijama na području Srbije u svojoj su odluci nakon uvođenja izvanrednog stanja, između ostaloga, propisali: „Crkve, kao mjesta duhovne okrepe i molitve, u ovoj teškoj situaciji nećemo zatvarati. Na ovaj način želimo osigurati mogućnost za pojedinačne molitve i duhovnu sabranost. Svaki župnik neka samostalno odluči o vremenu kada će crkva biti otvorena, i neka obavijest o tomu vidno istakne na crkvena vrata ili koje drugo dobro vidljivo mjesto. Crkve se stalno trebaju dezinficirati i provjetravati“.

Potres oštetio brojne crkve u Zagrebu i okolici

Grad Zagreb i širu okolicu, u nedjelju 22. ožujka, pogodio je cijeli niz potresa, a najjači se dogodio u 6 sati i 24 minute kada je prema podacima Seizmološke službe Hrvatske magnituda potresa iznosila 5,5 prema Richteru s epicentrom kod Markuševca. Jedno dijete je teško ozlijeđeno, a 14 osoba lakše. Među lakše ozlijeđenima je župni vikar u župi Marija Bistrica. Oštećeno je više od 600 zgrada, među njima brojne crkve i Zagrebačka katedrala.

U Austriji do 3. travnja nema misa

U svim crkvama u Austriji od ponedjeljka, 16. ožujka do 3. travnja nema okupljanja, bogoslužja, zajedničke molitve krunice, pobožnosti križnoga puta, bez obzira na broj vjernika. To se odnosi i na sve Hrvatske katoličke misije i na sve vjerske zajednice.

1 2