Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: crkve

Predstavljena fotomonografija "Crkve Karlovačke županije"

U Zorin domu u Karlovcu u četvrtak 22. travnja svečano je predstavljena fotomonografija „Crkve Karlovačke županije“ autora fotografa Ivice Lajtnera. Riječ je o trećoj po redu fotomonografiji kojoj je nakladnik Karlovačka županija, a prethodne dvije posvećene su mostovima te dvorcima i kurijama s prostora ove županije.

Oštećenja izazvana potresima na sakralnim i drugim građevinama s područja Varaždinske biskupije

Zbog nedavnih potresa, u petak, 15. siječnja u Ordinarijatu Varaždinske biskupije, održan je sastanak u vezi velikih statičkih šteta na crkvama na području biskupije. Sastanku su, uz biskupa Božu Radoša, nazočili pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga, mr.sc. Ivan Špišić, dipl. ing. građ., statičar zadužen od strane biskupije, te predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu dr. sc. Mario Kopjar.

Apostolski nuncij obišao sisačku katedralu, biskupijski Caritas i stradale župe u Sisačkoj biskupiji

Apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua pohodio je u četvrtak, 7. siječnja u pratnji biskupa Vlade Košića potresom stradale župe Sisačke biskupije. Pohod je započeo u distribucijskom centru biskupijskog Caritasa gdje se upoznao s radom centra i volontera te susreo i s ravnateljem Hrvatskog Caritasa mons. Fabijanom Svalinom. Nuncija je s trenutnom situacijom na terenu upoznala s. Smilja Čirko, a gost je pohvalio viđeno.

Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio Sisačku biskupiju nastradalu u potresu

Na Drugu nedjelju po Božiću, 3. siječnja 2021. u okviru Dana molitve u Požeškoj biskupiji za stradale u razornom potresu prije nekoliko dana u Petrinji, Glini te Sisku i okolici biskup Antun Škvorčević posjetio je Sisak i u Biskupskom domu susreo se sa sisačkim biskupom Vladom Košićem i njegovim suradnicima: Zdravkom Novakom, ekonomom Sisačke biskupije i Markom Karačom, župnikom Katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa.

Kineske vlasti nastavljaju sa skidanjem križeva s katoličkih crkava

Budući da je kineska vlada postigla napredak u vezi s pandemijom virusa COVID-19, kineske vlasti su se vratile akcijama uklanjanja križeva s crkava i suzbijanjem bogoštovlja, piše Catholic News Agency, a prenosi u subotu 2. svibnja internetski portal Katoličkog tjednika - Nedjelja.

Izjava predsjednika HBK nadbiskupa Želimira Puljića o pridržavanju mjera u sprječavanju pandemije koronavirusa

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je u četvrtak 30. travnja izjavu o pridržavanju mjera u sprječavanju pandemije koronavirusa u kojoj je među ostalim pozvao svećenike i vjernike da se pridržavaju "najnovijih preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo o fizičkom distanciranju, pojačanoj osobnoj higijeni, pojačanoj higijeni prostora i praćenju zdravstvenog stanja koje se odnose na crkvene prostore i vjerska okupljanja."

Termini otvorenih crkava Zrenjaninske biskupije za osobnu molitvu i pobožnosti

Po odredbi apostolskog upravitelja Zrenjaninske biskupije i umirovljenog temišvarskog biskupa Martina Roosa, potpisanoj 19. ožujka, u vremenu kada traje izvanredno stanje u Srbiji i kada su odgođene mise s narodom, podjele ostalih sakramenata i susreti, crkve Zrenjaninske biskupije ostaju ostvorene za osobnu molitvu i pobožnosti prema mogućnostima župnika.

1 2