Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: demografija

Dr. Marin Strmota: Sebičnost je ugrozila Hrvatsku!

Profesor demografije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i bivši državni tajnik dr. Marin Strmota 5. ožujka bio je gost druge korizmene tribine u samostanu hercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi. Zajednička ovogodišnja tema tribina je "Može li kršćanin opstati u nekršćanskom svijetu?"

Dr. Akrap: Mjerama ekonomske politike treba doseljavati nerazvijena područja

Demograf prof. dr. Anđelko Akrap održao je predavanje „Hrvatska u demografskom kolapsu“ 21. studenoga u dvorani Rezidencije Družbe Isusove u Zagrebu. Dr. Akrap istražio je višestoljetne čimbenike razvoja stanovništva u Hrvatskoj, s težištem na razdoblju od polovice devetnaestog stoljeća do 2017. godine.

Predstavljen zbornik o demografskom stanju istočne Hrvatske

„Kamo ide istočna Hrvatska? Demografsko stanje, traženje izlaska iz krize“ naslov je zbornika koji je predstavljen u ponedjeljak 8. travnja u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek. Predstavljanje je organizirao Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Đakovu, KBF-a u Đakovu te Institut za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.".

Dr. Akrap: Treba poduzeti konkretne mjere populacijske politike

Demograf prof. dr .Anđelko Akrap održao je predavanje „Demografske promjene u Hrvatskoj“ u petak 22. ožujka u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Predavanje su organizirali ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku i Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije. Dr. Akrap upoznao je publiku s glavnim činjenicama neprekinutog smanjenog rasta stanovništva te intenzivnog procesa demografske krize u Hrvatskoj. Profesor je govorio i mogućim rješenjima demografske krize odnosno mjerama obiteljske politike kojima se može utjecati na povoljne demografske trendove.