Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: dubrovnik

Otvoren novi stalni postav Biskupske palače u Dubrovniku: Pažljivo suvremeno 'nazidavanje na temelje'

Novi stalni postav Biskupske palače u Dubrovniku svečano je otvoren u srijedu 14. kolovoza nakon prve večernje uoči svetkovine zaštitnice katedrale. Autori novoga postava su dizajner Marko Baus i povjesničari umjetnosti Ivan Viđen i Nikola Bojić. Na otvorenju su govorili dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, jedan od autora postava Ivan Viđen, te kao uvodničar generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić. Glazbom je otvaranje pratio gudački kvartet „Strings“ koji je izvodio glazbu Luke Sorkočevića.

Javna tribina o temi „Teologija i pluralizam“

Javna tribina o temi „Teologija i pluralizam“ održana je u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku u utorak 16. srpnja, kao dio programa Ljetne škole teologije koja se ovog tjedna održavala u Dubrovniku.

U Dubrovniku održan novi ciklus Istraživačko-edukacijske radionice

U Dubrovniku je od 17. lipnja do 11. srpnja održan novi ciklus Istraživačko-edukacijske radionice Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Gradske župe Gospe Velike kojom se na katedrali Gospe Velike obrađuje materijal iz arheoloških istraživanja obavljenih 1981.-1986. ispod same katedrale i obližnje Bunićeve poljane.

Brojne knjige iz biblioteke Marka Marulića otkrivene i u Dubrovniku

U Knjižnici Male braće, u Dominikanskoj knjižnici, u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku, kao i u Bogišićevoj zbirci u Cavtatu, otkriveno je oko 60 inkunabula i knjiga s početka 16. st. koje su nekoć pripadale Marku Maruliću, ili je on, neke od njih, svojeručno po marginama komentirao, boraveći kod svojih prijatelja u Dubrovniku, na Badiji i u Kotoru.

Biskup Uzinić: Put prema Božjem kraljevstvu je dijeljenje

Na svetkovinu Tijelova, Presvetog Tijela i Krvi Kristove, 20. lipnja, pontifikalno misno slavlje u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić u koncelebraciji s generalnim vikarom don Hrvojem Katušićem, katedralnim vikarom don Marinom Lučićem, svećenicima iz crkava unutar zidina te đakonom Tomislavom Sikavicom.

Projekt „Vjetar Božji“ uspješno proveden i u Dubrovniku

Posljednji, 14. po redu, molitveno-katehetski susret za mlade projekta „Vjetar Božji“ održan je u srijedu 12. lipnja u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku. Susret su vodili don Marin Lučić i molitvena zajednica „Effatha“. Prvi susret održan je početkom listopada, a susreti su se u prosjeku održavali dva puta mjesečno.

Otvorene prijave za Ljetnu škole teologije u Dubrovniku

Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije ovog ljeta pokreće Ljetnu škole teologije (Summer School Theology Dubrovnik) koja će se održati od 15. do 19. srpnja u Učeničkom domu Paola di Rosa u Dubrovniku, a namijenjen je studentima i bogoslovima katoličkih, protestantskih i pravoslavnih teoloških fakulteta 3., 4. i 5. godine studija i apsolventima kao i onima koji su već završili studij teologije.

1 2 3 7