Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: europa

Papin susret s predstavnicima grčkih vlasti

U svom obraćanju predstavnicima vlasti, civilnog društva i Diplomatskog zbora u Ateni, u subotu, 4. prosinca papa Franjo je u svom prvom javnom obraćanju u Grčkoj pozvao odgovorne na obnovljeno čovječanstvo koje poštuje pravo na život.

Hrvatska paneuropska unija: Europa treba imati svoju zajedničku vanjsku politiku, sigurnosnu strategiju i zajedničku obranu

Europa u multipolarnom svijetu treba imati svoju jasnu poziciju, treba biti neovisna i moći braniti svoje interese, treba imati svoju zajedničku vanjsku politiku, sigurnosnu strategiju, zajedničku obranu, treba nastaviti proces proširenja, treba dati veću važnost Europskom parlamentu – to su samo neki od zaključaka godišnje međunarodne konferencije Hrvatske paneuropske unije pod nazivom „Europska unija u svijetu: prošlost, sadašnjost i budućnost“, koja se u petak i subotu, 22. i 23. listopada, održavala u Zagrebu, navodi se u priopćenju Hrvatske paneuropske unije.

Papa predsjedao misnim slavljem na početku plenarnog zasjedanja CCEE-a

U Rimu se od 23. do 26. rujna održava plenarno zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija koje je u znaku 50. obljetnice postojanja CCEE-a. Na skupštini sudjeluju predsjednici biskupskih konferencija iz cijele Europe, među kojima i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić. U uvodnom dijelu zasjedanja predsjednici europskih biskupskih konferencija sudjelovali su u Bazilici svetoga Petra u Vatikanu na misi kojom je predsjedao papa Franjo, javlja Vatican News.

Papa Franjo napisao proslov novoj knjizi Benedikta XVI. o Europi

Talijanski nakladnik Cantagalli je 16. rujna 2021. izdao novu knjigu Benedikta XVI. Istinska Europa – Identitet i poslanje, kao treći svezak u nizu Izabrani tekstovi, u povodu 50. obljetnice uspostave diplomatskih veza Svete Stolice i Europske unije. Proslov je napisao papa Franjo, objavila je Crkva na kamenu.

Kardinal Parolin predvodio proslavu 1300. obljetnice smrti sv. Otilije

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin je u strasbourškoj katedrali Naše Gospe u nedjelju 4. srpnja, kao izaslanik pape Franje, predslavio misu o 1300. obljetnici smrti sv. Otilije, zaštitnice sjeveroistočne francuske pokrajine Alsace (Elzas), izvijestila je Catholic News Agency.

Pavo Barišić: Građane Europe treba obrazovati i snažnije uključiti u donošenje odluka kako bi se spriječila „izdaja elita“

„Reforma europske demokracije mora biti više usmjerena na sudjelovanje europskih građana u institucijskim procesima i postupcima donošenja odluka Europske unije. Zato je za demokraciju potrebno više 'Europe odozdo'. Prema paneuropskom mišljenju načelo supsidijarnosti trebalo bi još snažnije i sadržajnije uključiti u praksu“, kazao je na 47. Paneuropskim danima u njemačkom gradu Trieru glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije prof. dr. Pavo Barišić.

1 2 3