Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: gospicko-senjska-biskupija

Biskup Križić u gospićkoj katedrali zaredio trojicu novih svećenika

U okviru svečanog misnog slavlja u katedrali Navještenja BDM u Gospiću, u subotu 27. lipnja, biskup gospićko-senjski Zdenko Križić za svećenike Gospićko-senjske biskupije zaredio je trojicu kandidata: Brunu Lovakovića iz Župe Našašća Sv. Križa Trnava u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, Igora Lulića iz Župe Kraljice Svete Krunice u Zagrebu i Domagoja Tujmera iz Župe Bl. Alojzija Stepinca u Trnjanskoj Savici.

Splitski sjemeništarci posjetili Liku i Gospićko-senjsku biskupiju

Sjemenišna zajednica Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu svake godine na višednevnim izletima uživa u ljepotama Hrvatske. Ove godine, nakon svečanog „Te Deuma“ kojim su sjemeništarci završili ovu pomalo neobičnu školsku godinu, od 17. do 20. lipnja proveli su u Lici i Gospićko-senjskoj biskupiji.

Prva sveta ispovijed i pričest u Gospiću

Na blagdan Bezgrješnog Srca Marijina, u subotu 20. lipnja, u župi Navještenja BDM u Gospiću održano je slavlje prve svete ispovijedi i pričesti. Kandidati za prvu pričest su u petak poslijepodne, 19. lipnja, pristupili prvi put sakramentu pomirenja, odnosno svete ispovijedi.

Proslavljen blagdan sv. Antuna u znaku 25. obljetnice djelovanja filijalne kapelice

U naselju Vojnovcu u župi Cerovnik u Ogulinskom dekanatu u subotu 13. lipnja svečano je proslavljen blagdan naslovnika kapele, sv. Antuna Padovanskog. Proslava je bila u znaku 25. obljetnice od uspostave filijalne kapele u kojoj su se svih ovih godina okupljali vjernici prognani iz svojih ognjišta tijekom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, a koji su svoj novi dom našli u Vojnovcu.

Gospić: Vraćene crkvene matične knjige oduzete u komunizmu

Ministar uprave Ivan Malenica predao je gospićko-senjskom biskupu Zdenku Križiću 157 crkvenih matičnih knjiga od kojih su najstarije iz 1840. godine. Primopredaja je održana u petak, 12. lipnja u Biskupskom ordinarijatu u Gospiću.

Proslavljena 20. obljetnica Gospićko-senjske biskupije i 4. obljetnica biskupstva Zdenka Križića

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predvodio je u nedjelju, 24. svibnja u katedrali u Gospiću zahvalnicu u povodu 20. obljetnice biskupije i četvrte obljetnice njegova biskupstva, te čestitao ovaj dan svim vjernicima biskupije. Koncelebrirali su biskup u miru Mile Bogović, tajnik i kancelar preč. Mišel Grgurić i domaći župnik preč. Mario Vazgeč, asistirao je đakon vlč. Bruno Lovaković, posluživali su bogoslov Karlo Špoljarić i sjemeništarac Marko Butković te ministranti. Pjevao je katedralni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.

U Donjem Lapcu proslavljena 100. godišnjica rođenja Ivana Pavla II.

Na VI. vazmenu nedjelju, 17. svibnja, najmlađa župa Gospićko-senjske biskupije Donji Lapac proslavila je 100 godina od rođenja svoga svetog zaštitnika pape Ivana Pavla II. Misno slavlje predvodio je generalni vikar mons. Marinko Miličević u koncelebraciji s mjesnim župnikom vlč. Dinom Rupčićem i svećenikom u miru vlč. Zlatanom Sušićem.

U Saborskom proslavljen župni patron sv. Ivan Nepomuk

Župa Saborsko u Gospićko-senjskoj biskupiji u subotu 16. svibnja obilježili su svoj dan i dan župnog patrona sv. Ivana Nepomuka. Na početku proslave su kod spomen obilježja položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule Saborčane tijekom Domovinskog rata.

Papa udijelio apostolski blagoslov Gospićko-senjskoj biskupiji

Papa Franjo uputio je preko Državnog tajništva Svete Stolice pismo gospićko-senjskom biskupu Zdenku Križiću u kojemu biskupu Križiću, kleru i vjernicima Gospićko-senjske biskupije udjeljuje apostolski blagoslov te zahvaljuje na prigodnim darovima koji su mu uručeni na njegovom redovitom tjednom susretu s hodočasnicima 19. veljače kada su u Rimu boravili hodočasnici Gospićko-senjske biskupije o 20. obljetnici uspostave Biskupije.

1 2 3 4