Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: hrvati

Javni poziv za učenje hrvatskog jezika

S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja hrvatske kulture i očuvanja nacionalnog identiteta, promicanja zajedništva i suradnje kao i povratka iseljenih Hrvata i njihovih potomaka Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je javni poziv za dodjelu stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za zimski semestar akademske godine 2020./21.

Gotovo 337 tisuća Hrvata katolika u Njemačkoj

Prema statistikama Dušobrižništva za katolike drugih materinskih jezika Njemačke biskupske konferencije iz Bonna u Njemačkoj sa stanjem 30. lipnja 2019. katolika samo s državljanstvom R. Hrvatske i državljanstvom R. Hrvatske i SR Njemačke bilo je 336.530, dok ih je 2018. bilo 322.869.

Održan 7. hrvatsko-slovenski susret u Stepinčevu Krašiću

U Krašiću, rodnoj župi hrvatskog blaženika Alojzija Stepinca, u subotu 19. listopada održan je sedmi susret hrvatskih i slovenskih katolika. Misno slavlje, na kojemu je sudjelovalo oko četiri tisuće hodočasnika, predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s hrvatskim i slovenskim biskupima predvođenim predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem i predsjednikom Slovenske BK ljubljanskim nadbiskupom Stanislavom Zoreom. Propovijedao je mariborski nadbiskup Alojzij Cvikl.

U Krašiću se održava sedmi susret hrvatskih i slovenskih katolika

Pod geslom “Pošalji radnike u žetvu svoju“ u Krašiću, rodnoj župi hrvatskog blaženika Alojzija Stepinca, održat će se u subotu 19. listopada sedmi susret hrvatskih i slovenskih katolika. Krašić je izabran kao mjesto susreta u znak zahvalnosti što je bl. Stepinac tijekom Drugoga svjetskog rata od logora i moguće smrti spasio 535 svećenika Mariborske i Ljubljanske biskupije.

Kultura Hrvata u Vojvodini

Međunarodni znanstveno-stručni skup „Kultura Hrvata u Vojvodini – od bogatog nasljeđa k procesima razvoja“ održan je u petak 20. i subotu 21. rujna u Pastoralnom centru „Augustinianum“ u Subotici. Skup su zajedno organizirali Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Matica hrvatska Zagreb i Ogranak Matice hrvatske Subotica.

Hrvati Skandinavije hodočastili na grob sv. Brigite

Mnoštvo hrvatskih katolika poglavito iz Švedske, ali i iz Danske i Norveške, okupilo se u subotu 1. lipnja uz grob svete Brigite u njezinoj crkvi u Vadsteni na svome jubilarnom dvadesetom hodočašću.

47. hodočašće Gospi u Birnau

Tradicionalno četrdeset i sedmo hodočašće hrvatskih katoličkih misija njemačkoga govornog područja Bodenskog jezera Gospi u Birnau održano je u nedjelju 26. svibnja. Brojni vjernici iz HKM Singen-Villingen te okolnih misija iz Njemačke, Austrije i Švicarske uz molitvu i pjesmu ispunili su hodočasničku baziliku u Birnau. Misu, uz koncelebraciju voditelja HKM Singen-Villingen fra Dinka Grbavca, predvodio je fra Ivan Penavić.

1 2