Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: istocne-crkve

Papa je odredio dobnu granicu biskupa Istočnih Crkava za glasovanje na sinodama

U Apostolskom pismu izdanom u obliku motu proprija papa Franjo uveo je promjene u Kanonski zakonik Istočnih Crkava, propisujući da umirovljeni biskupi koji su navršili 80 godina neće moći više glasovati na biskupskim sinodama kojima pripadaju, iako se pravilo ne odnosi na one koji su na službi, prenosi Vatican News.

Papa Franjo revidirao kazneni zakon istočnih Crkava

Apostolskim pismom u obliku motuproprija „Vocare peccatores“, potpisanim na svetkovinu sv. Josipa, 20. ožujka 2023., a objavljenim 5. travnja, papa Franjo izmijenio je neke kanone pod naslovom XXVII i kanon 1152 Zakonika kanona istočnih Crkava. Izmjene stupaju na snagu 29. lipnja 2023., na svetkovinu sv. Petra i Pavla., prenosi Vatican News.

Jacques Mourad novi nadbiskup Homsa u Siriji

Novi sirijsko-katolički nadbiskup Homsa u Siriji, bivši zatočenik tzv. „Islamske države“ 54-godišnji Jacques Mourad, zaređen je za biskupa u petak 3. ožujka u katedrali u Homsu, izvijestio je Kathpress.

Nuncij Lingua: Kršćani na Bliskom istoku – situacija u Iraku

U povodu 20. obljetnice Sveučilišta u Zadru u četvrtak 24. ožujka 2022. godine u svečanoj dvorani zadarskog Sveučilišta apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua održao je predavanje „Kršćani na Bliskom istoku – situacija u Iraku“ koje prenosimo u cijelosti.

1 2