Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: josip-juraj-strossmayer

Simpozij o 130. obljetnici smrti Jurja Tordinca

Spomen-muzej biskupa J. J. Strossmayera u Đakovu je u ponedjeljak 15. svibnja bio domaćin simpozija „Juraj Tordinac, svećenik, tajnik biskupa Strossmayera, pjesnik i pisac“ što su ga o 130. obljetnici njegove smrti organizirali Zavod HAZU Đakovo i Društvo hrvatskih književnika – Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski.

Obljetnica smrti biskupa Strossmayera

Đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić predvodio je u petak 8. travnja večernje misno slavlje u đakovačkoj prvostolnici u povodu 117. obljetnice smrti biskupa Josipa Jurja Strossmayera, poručivši: „Kako nas snažno današnji dan poziva da izvršimo onaj drevni poticaj što ga je zapisala biblijska riječ u Knjizi Sirahovoj: 'Opjevajmo slavne muževe, pretke naše po njihovim pokoljenjima'“.

Aktualno HKR-a: Boris Vulić predstavio "Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije", najstariji vjerski časopis u Hrvatskoj

Iduće godine obilježava se 150 godina izlaženja časopisa za pastoralnu orijentaciju "Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije", te je u povodu toga u emisiji "Aktualno" Hrvatskog katoličkog radija (HKR) u četvrtak 27. siječnja gostovao njegov glavni urednik prof. dr. sc. Boris Vulić, izvanredni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

U Đakovu proslavljen bugarski nacionalni praznik „Dan narodnih buditelja“

Veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Genka Vasileva Georgieva, zajedno s predstavnicima Bugarske zajednice u RH, boravila je u srijedu 27. listopada u Đakovu kako bi u središtu Đakovačko-osječke nadbiskupije prigodnim programom proslavili bugarski nacionalni praznik „Dan bugarskih buditelja“.