Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: jrs

Još devetero izbjeglica završilo program prekvalifikacije uz podršku JRS-a

Ovih je dana devetero osoba pod međunarodnom zaštitom uspješno položilo završni ispit u procesu prekvalifikacije za zanimanje njegovatelja i njegovateljica starijih i nemoćnih osoba. Među njima su i tri samohrane majke koje su sa svojom djecom, bježeći od rata i stradavanja, sigurnost i zaštitu pronašle u Hrvatskoj.

JRS s izbjeglicama i prognanicima od Domovinskog rata do danas

Čestitajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Isusovačkoj službi za izbjeglice prisjetili su se početaka rada te katoličke humanitarne organizacije u Hrvatskoj, prije nešto više od 25 godina, kada je o. Stjepan Kušan, SJ, odgovarajući na poziv i osluškujući znakove vremena te potrebe i patnje izbjeglica i prognanika, osnovao Isusovačku službu za izbjeglice – JRS u Hrvatskoj, stavljajući se na raspolaganje najpotrebnijima.

Isusovac Tvrtko Barun u Ugandi sudjeluje u projektu pomirenja

U Ugandi, državi od 44 milijuna stanovnika u istočnoj Africi, jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, koja je istodobno i jedna od pet zemalja svijeta koje skrbe za najviše izbjeglica na svom teritoriju, trenutačno boravi isusovac o. Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice za jugoistočnu Europu.

Preseljenje sirijskih izbjegličkih obitelji u Sisak

Sisak je od 17. srpnja grad domaćin dvije izbjegličke sirijske obitelji, dok će ih u narednim tjednima primiti još osam. Riječ je o obiteljima koje su u Hrvatsku stigle iz Turske putem projekta preseljenja, međunarodnog izraza solidarnosti, podjele odgovornosti i načina upravljanja migracijama u čemu sudjeluje i Republika Hrvatska kao nositelj projekta, dok je provedbeni partner, zadužen za proces integracije, Isusovačka služba za izbjeglice.

JRS poziva na Druženje mladih i doprinos zajedničkoj europskoj budućnosti

Uoči izbora za Europski parlament važnost glasanja i oblikovanja Europe vjerne svojim vrijednostima jednakosti, solidarnosti, slobode, pravde i dostojanstva za sve Isusovačka služba za izbjeglice na europskoj razini pokrenula je kampanju u koju se aktivno uključio i JRS Hrvatska, a podržava je i međunarodni ured te humanitarne katoličke organizacije.

Solidarnost i jednakost temeljne su vrijednosti uključivog društva

Isusovačka služba za izbjeglice - JRS na europskoj i nacionalnim razinama započinje zagovaračku kampanju ususret predstojećim europskim izborima u svibnju, koji će utjecati na buduće politike i strategije vezane i uz važna pitanja prihvata, zaštite i integracije izbjeglica.

Uspješna kampanja JRS-a „Božićni ručak s izbjeglicom“

Treću godinu za redom, Isusovačka služba za izbjeglice uspješno je provela kampanju „Božićni ručak s izbjeglicom“. U tri godine stotinjak hrvatskih obitelji, među kojima su i redovničke zajednice, ugostilo je za blagdanskim stolom u ozračju prijateljstva, dobrodošlice i gostoprimstva isto toliko izbjegličkih obitelji iz Sirije, Iraka, Irana, Afganistana i drugih zemalja koje se u Hrvatskoj nadaju graditi novi život u miru i sigurnosti.

Ravnatelj Isusovačke međunarodne službe za izbjeglice o. Thomas Smolich stigao u Zagreb

Ravnatelj međunarodnog ureda JRS-a o. Thomas Smolich stigao je 28. studenoga u posjet Isusovačkoj službi za izbjeglice u Zagrebu. Posjetio je Prihvatilište za tražitelje azila gdje se susreo s izbjeglicama, službenicima Ministarstva unutarnjih poslova te djelatnicima i volonterima nevladinih organizacija koje u Prihvatilištu održavaju svoje svakodnevne aktivnosti.

1 2