Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: kardinal-jean-claude-hollerich

Priopćenje s Plenarne skupštine CCEE-a na Malti

Na Malti je od 27. do 30. studenoga održana Plenarna skupština Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE). Predsjednici europskih biskupskih konferencija razgovarali su o Sinodi o sinodalnosti. Od izazova s kojima se Crkva suočava naznačeni su obrana ljudskog života i dostojanstva, istaknuta uloga mladih, migracije, skriveni progon kršćana u Europi i nove granice umjetne inteligencije. Donosimo u cijelosti priopćenje sa skupštine koje je 30. studenoga objavio Ured za medije CCEE-a.

Održano zasjedanje CCEE-a i CEC-a u Beogradu

Zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) i Konferencije europskih Crkava (CEC) održano je od ponedjeljka 6. do utorka 7. studenoga u dvorani Pastoralnog centra „papa Ivan Dobri“ u Beogradu, objavljeno je na mrežnoj stranici Beogradske nadbiskupije.

Kardinal Hollerich o pravu glasa laikâ na Sinodi

U srijedu 26. travnja objavljeno je da će ubuduće žene i muškarci također moći savjetovati i glasovati na Sinodama u Vatikanu, čak i ako nisu svećenici, redovnice ili redovnici. Promjene se već odnose na skupštinu Sinode u listopadu ove godine, gdje će kardinal Jean-Claude Hollerich preuzeti ulogu „glavnog izvjestitelja“. U intervjuu za KNA, koji prevodimo u cijelosti, Luksemburžanin govori o tom najavljenom koraku. S njim je razgovarao Ludwig Ring-Eifel.

Vatikan: Na sljedećoj Sinodi pravo glasa imaju i laikinje i laici

Na Sinodama u Vatikanu, žene i muškarci koji nisu svećenici, redovnice ili redovnici ubuduće će također moći konzultirati i glasovati na ravnopravnoj osnovi. Najavili su to u srijedu 26. travnja u Vatikanu kardinali Mario Grech i Jean-Claude Hollerich, odgovorni za aktualnu svjetsku Sinodu, izvještavaju KNA i Vatican News.

Isusovac Zlatko Brauchler zaređen za đakona u Rimu

Luksemburški nadbiskup kardinal Jean-Claude Hollerich, SI, u utorak 11. travnja u crkvi Presvetog Imena Isusova u Rimu za đakone je zaredio dvadeset isusovaca iz Međunarodnog kolegija Presvetog Imena Isusova, među kojima člana Hrvatske pokrajine Družbe Isusove Zlatka Brauchlera.

1 2 3 5