Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: kardinal-mario-grech

Vatikan: Na sljedećoj Sinodi pravo glasa imaju i laikinje i laici

Na Sinodama u Vatikanu, žene i muškarci koji nisu svećenici, redovnice ili redovnici ubuduće će također moći konzultirati i glasovati na ravnopravnoj osnovi. Najavili su to u srijedu 26. travnja u Vatikanu kardinali Mario Grech i Jean-Claude Hollerich, odgovorni za aktualnu svjetsku Sinodu, izvještavaju KNA i Vatican News.

Kardinal Grech: Molim za Crkvu koja je i raznolika i povezana

Glavni tajnik Biskupske sinode kardinal Mario Grech propovijedao je u srijedu 8. veljače u Pragu tijekom bogoslužja na kojem su sudjelovala izaslanstva 39 biskupskih konferencija iz cijele Europe, izvještavaju Katolička novinska agencija (KNA) i Vatican News.

U tijeku Kontinentalna sinodska skupština u Pragu

U Europi je započela druga, kontinentalna, faza Sinode o sinodalnosti. Sudionici Europske kontinentalne sinodske skupštine u Pragu su okupljeni od 5. do 12. veljače, a četveročlano izaslanstvo Hrvatske biskupske konferencije predvodi umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Pismo biskupima uoči kontinentalnih skupština

Uoči kontinentalnih skupština 16. redovne opće skupštine Biskupske sinode generalni tajnik Sinode, kardinal Mario Grech, i generalni izvjestitelj XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode, kardinal Jean-Claude Hollerich uputili su svim eparhijskim biskupima istočnih katoličkih crkava i dijecezanskim biskupima diljem svijeta pismo pod naslovom "Uloga biskupa u sinodskom procesu" koje donosimo u cijelosti.

Pismo biskupima iz cijeloga svijeta uoči kontinentalnih sinodskih skupština

Uoči kontinentalnih skupština, pismom "Uloga biskupa u sinodskom procesu" upućenim svim eparhijskim biskupima istočnih katoličkih crkava i dijecezanskim biskupima diljem svijeta generalni tajnik Sinode, kardinal Mario Grech, i generalni izvjestitelj XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode, kardinal Jean-Claude Hollerich, progovaraju o temi uloge biskupa u sinodskom procesu koji je u tijeku.

1 2 3