Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: katedrala

Proslava Čiste srijede ili Pepelnice u gospićkoj katedrali

U srijedu 17. veljače u katedrali u Gospiću vjernici su proslavili Pepelnicu i tako ušli u četrdesetdnevno pokorničko vrijeme – korizmu. Misu i obred pepeljenja predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Koncelebrirali su domaći župnik Mario Vazgeč i župni vikar Domagoj Tujmer. Pjevao je katedralni zbor pod vodstvom Franje Puškarića. Vjernici su se okupili poštujući važeće epidemiološke mjere.

U petak ujutro u 8 sati uklanja se u potresu oštećeni toranj sisačke katedrale

Zbog ozbiljnog oštećenja u potresu 29. prosinca 2020. godine, kao i u naknadnim potresima proteklih dana, odlučeno je da se zbog sigurnosti pučanstva i objekata u okolini, ali i same sisačke katedrale, u petak 8. siječnja u 8 sati ujutro planira ukloniti toranj katedrale. Ovaj građevinski pothvat najavio je sisački biskup Vlado Košić u eteru HKR-a, a potvrdio je u četvrtak navečer 7. siječnja u izjavi za IKA-u glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Slavko Tucaković.

Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio Sisačku biskupiju nastradalu u potresu

Na Drugu nedjelju po Božiću, 3. siječnja 2021. u okviru Dana molitve u Požeškoj biskupiji za stradale u razornom potresu prije nekoliko dana u Petrinji, Glini te Sisku i okolici biskup Antun Škvorčević posjetio je Sisak i u Biskupskom domu susreo se sa sisačkim biskupom Vladom Košićem i njegovim suradnicima: Zdravkom Novakom, ekonomom Sisačke biskupije i Markom Karačom, župnikom Katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa.

Blagoslov obnovljenog oltara u požeškoj katedrali

Na četvrtu nedjelju došašća, 20. prosinca, u požeškoj katedrali biskup Antun Škvorčević, zajedno sa svećenicima djelatnima u središnjim biskupijskim ustanovama i župnikom župe sv. Terezije Avilske, blagoslovio je obnovljeni pokrajnji oltar Pohoda BDM u kojem je smješteno i katedralno svetohranište te predvodio euharistijsko slavlje.

Ređenje novog subotičkog biskupa mons. Slavka Večerina bit će bez prisustva puka

Na konferenciji za medije u Biskupskom ordinarijatu u Subotici u utorak 10. listopada pobliže je predstavljen događaj biskupskog ređenja mons. Slavka Večerina, imenovanog subotičkog biskupa, u subotu 14. studenoga tijekom svečane mise koja počinje u 11 sati u katedrali – manjoj bazilici Sv. Terezije Avilske. Događaj su predstavili preč. Mirko Štefković, glasnogovornik Subotičke biskupije na hrvatskom jeziku, te vlč. Csaba Szabó Szepesi, tajnik novog biskupa, na mađarskom jeziku.

1 2 3 7