Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: ljudsko-dostojanstvo

Deklaracija „Dignitas infinita“

U Vatikanu je na svetkovinu Blagovijesti – Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. objavljena Deklaracija „Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu“ Dikasterija za nauk vjere. Donosimo u cijelosti tekst Deklaracije.

Biskup Benno Elbs: Važno je dignuti glas protiv mržnje

Biskup Benno Elbs je u intervjuu za „Vorarlberger Nachrichten“ objavljenom u ponedjeljak 4. ožujka 2024. istaknuo da Katolička Crkva mora zauzeti jasan stav prema ljudskom dostojanstvu i ljudskim pravima, jer bez toga ne bi bilo mirnog suživota u slobodnoj državi, izvijestio je Vatican News.

Nadbiskup Gallagher u UN-u: Zdravstvena skrb ne smije biti luksuz

Nadbiskup Paul Richard Gallagher, vatikanski tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama, u svom obraćanju na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 21. rujna istaknuo je da vjerske ustanove imaju ključnu ulogu u zdravstvenoj skrbi. Zdravstvena skrb, rekao je nadbiskup Gallagher, nije smije biti luksuz; na nju svi polažu pravo, objavio je Vatican News.

Sveti Daniel Comboni, apostol za Afriku i prorok misije

Na redovnoj općoj audijenciji u srijedu, 20. rujna papa Franjo nastavio je ciklus kateheza na zajedničku temu „Strast za evangelizacijom: vjernikov apostolski žar“. Papina 21. po redu kateheza posvećena evangelizacijskom žaru imala je za temu "Sveti Daniel Comboni, apostol za Afriku i prorok misije".

Zajednička izjava dikasterijâ za kulturu i za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja o “doktrini otkrića”

Crkva odbacuje ona shvaćanja koja ne priznaju intrinsična ljudska prava domorodačkih naroda, uključujući ono što je pravno i politički postalo poznato kao „doktrina otkrića“, ističe se u Zajedničkoj izjavi dikasterijâ za kulturu i za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, objavljenoj 30. ožujka 2023., u kojoj se izražava snažna potpora Svete Stolice načelima sadržanim u Deklaraciji Ujedinjenih naroda o pravima domorodačkih naroda.

Poruka biskupa Semrena za Dan života 2023.

Predsjednik Vijeća za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine banjolučki pomoćni biskup Marko Semren uputio je Poruku za Dan života, koji se u BiH obilježava u nedjelju 5. veljače 2023., koju u cijelosti prenosimo posredstvom Katoličke tiskovne agencije.

1 2