Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: marko-marulic

Razgovor Glasa Koncila s prof. dr. Pšihistal o Marulićevoj Juditi

Nedavna predstavljanja knjige „Studije o Marulićevoj ‚Juditi‘“ bile su povod Glasu Koncila da u intervjuu u broju 8./2023. ugosti njezinu autoricu dr. sc. Ružicu Pšihistal, redovnu profesoricu hrvatske književnosti na Filozofskome fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

U Splitu predstavljeno prvo u Hrvatskoj kritičko izdanje Judite

U organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Franjevačkog samostana sv. Ante na Poljudu u Splitu u petak 27. svibnja u prostoru samostana predstavljeno je i novo, prvo u Hrvatskoj kritičko izdanje Judite, uz sadržaj studijskog i preslikanog izdanja, koje je prof. Zvonimir Pandžić priredio u povodu 500. obljetnice prvotiska hrvatskog nacionalnog epa.

UKI podcast #12 o Marulićevoj Juditi

Gost nove epizode UKI podcasta u organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca, objavljenog 5. travnja 2022., bio je profesor Zvonko Pandžić koji je u izdanju Knjižnice Male braće u Dubrovniku priredio kritičko izdanje Marulićeve Judite u povodu 500. obljetnice od prvotiska.

Predstavljanje kritičkog izdanja Judite i predavanje Zvonka Pandžića u Osijeku

U povodu 500. obljetnice prvotiska Judite i na kraju Godine Marka Marulića, Udruga katoličkih intelektualaca i Filozofski fakultet u Osijeku organizirali su u ponedjeljak 28. ožujka u Maloj vijećnici Filozofskoga fakulteta predavanje „Danteov Hrvat i hrvatski Dante. Novo čitanje Marulićeve Judite“ profesora Zvonka Pandžića.

U Dubrovniku predstavljena knjiga Judita

U samostanu Male braće u Dubrovniku svečano je u srijedu 16. ožujka predstavljena knjiga „Marko Marulić, Istorija svete udovice Judit u versih harvacki složena - povodom petstote obljetnice prvotiska, kritičko, studijsko i preslikano izdanje“, profesora Zvonka Pandžića.

U Splitu otvorena izložba Judita 500

Na svetkovinu nebeskog zaštitnika sv. Dujma, u petak 7. svibnja u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu otvorena je izložba Judita 500, objavljeno je na mrežnoj stranici Muzeja Grada Splita.

U Oštarijama obilježena 500. obljetnica tiskanja Marulićeve „Judite“

U organizaciji Dobrotvornog podupirajućeg društva Sv. Ivan Pavao II. iz Oštarija i Pučkog otvorenog učilišta Ogulin u Vatrogasnom domu u Oštarijama održano je u petak 30. travnja obilježavanje značajnog datuma hrvatske povijesti i kulture, 500. obljetnice tiskanja prve knjige na hrvatskom jeziku, Marulićeve „Judite“.

Muzej grada Splita objavio faksimil prvotiska Marulićeve Judite

Muzej grada Splita je 13. travnja objavio da je uz potporu Grada Splita, na prijedlog Marulianuma – Centra za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkog kruga, objavio faksimilno izdanje prvotiska Knjige Marka Marula Splićanina u kih se uzdarži istoija od svete Judite u šest libri razdiljena na slavu Božju počinju, otisnute u Veneciji 1521. godine.

1 2