Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: mir

Intervju pape Franje za „CBS News”

Papa Franjo razgovarao je s voditeljicom Večernjih vijesti CBS-a i glavnom urednicom Norah O'Donnell. Intervju je emitiran u ponedjeljak 20. svibnja na CBS-u i na streamingu „Paramount+”. U opsežnom razgovoru Franjo je progovorio o zemljama u ratu, svojoj viziji Katoličke Crkve, svojoj ostavštini te svojoj nadi za djecu. Transkript razgovora objavljen je na mrežnim stranicama CBS-a, a u nastavku donosimo njegov cjeloviti prijevod.

Mir se temelji na istini ljudske osobe

Jeruzalemski latinski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa na Pastoralnom institutu Redemptor Hominis Papinskog lateranskog sveučilišta održao je 2. svibnja lectio magistralis pod naslovom „Obilježja i kriteriji pastorala mira“. Glavni i opširniji naglasci predavanja, koje je održano u sklopu ciklusa studija Mirovne znanosti i međunarodna suradnja, objavljeni su u izdanju lista „L`Osservatrore Romano“ od 2. svibnja.

Papa Franjo: Dogovoreni mir bolji je od beskonačnoga rata

Dogovoreni mir bolji je od beskonačnoga rata, rekao je papa Franjo misleći na Ukrajinu, Gazu i ratove koji potresaju svijet, u intervjuu za američku radioteleviziju CBS, koji je dao u srijedu 24. travnja poslijepodne u Domu svete Marte, prenosi Vatican News.

Kardinal Zuppi: Tema mira nije na izbor, potreban je ozbiljan dijalog

Nadbiskup Bologne i predsjednik Talijanske biskupske konferencije (CEI) kardinal Matteo Zuppi pozvao je tijekom konferencije „In dialogo: per costruire giustizia sociale e ambientale“ („U dijalogu: graditi socijalnu i ekološku pravdu“), koja se održala u ponedjeljak 22. travnja u Bologni, na „ozbiljan dijalog“, izvijestio je Vatican News.

Miru je potrebno dati konkretnost

Miru je potrebno dati konkretnost nasuprot ratobornoj retorici jer „dok se šire riječi mržnje, ljudi ginu u brutalnosti sukoba“, istaknuo je papa Franjo u svom govoru obraćajući se sudionicima prvog susreta Dikasterija za međureligijski dijalog i Kongresa voditelja tradicionalnih i svjetskih religija (Kazahstan). U nastavku donosimo cjelovit prijevod Papina govora koji je objavljen u izdanju lista „L`Osservatore Romano“ od 4. travnja.

Ujedinimo se da ugasimo vatru rata i upalimo svijeću mira

„Kršćani i muslimani: ugasiti vatru rata i zapaliti svijeću mira“ tema je koju je Dikasterij za međureligijski dijalog ove godine odabrao za tradicionalnu poruku Islamskoj zajednici u povodu mjeseca Ramazana i Kurban bajrama. U nastavku u cijelosti objavljujemo hrvatski prijevod poruke koji su potpisali kardinal prefekt Miguel Ángel Ayuso Guixot i mons. Indunil Kodithuwakku Janakaratne Kankanamalage, tajnik.

Biskup Bertram Meier: Ne podređivati politiku vojnoj moći

Augsburški biskup Bertram Meier upozorio je u četvrtak, 29. veljače 2024. na potpuno podređivanje politike mira i sigurnosti načelu ratne sposobnosti u intervjuu za katolički tjednik „Die Tagespost“, izvijestila je KNA.

Nadbiskup Vukšić slavio misu za Sinodu i za mir u Ukrajini i Svetoj zemlji

U okviru lanca korizmenih euharistijskih slavlja europskih biskupskih konferencija na nakanu „za sadašnju Sinodu i za žrtve ratova koji bjesne u Ukrajini i Svetoj zemlji“, misu u ponedjeljak, 19. veljače u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić, izvijestila je KTA.

1 2 3 13