Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: misa-polnocka

Nadbiskup Hranić: Novorođeno dijete Isus pruža nadu, smisao i cilj onima koji i danas nailaze na zatvorena vrata 'betlehemskih kuća'

Đakovačko-osječki nadbiskup Hranić istaknuo je, na polnoćki 2019. u Đakovu u katedrali Sv. Petra, kako su uzrok zatvorenih vrata današnjice firme koje ne zapošljavaju potencijalne majke, koje iskorištavaju mlade ljude i produžuju im privremene ugovore o radu što im onemogućuje ulazak u brak ili stambeno zbrinjavanje i proširenje obitelji, zdravstvene ustanove u kojima liječnici pri četvrtoj ili petoj trudnoći majkama savjetuju abortus, državne i političke strukture i ustanove koje se ne trude oko donošenja sustava dugoročnih demografskih mjera na državnoj i lokalnim razinama nego radije ostaju zatvorena vrata 'betlehemskih domova' vodeći brigu o svojim parcijalnim stranačkim interesima mirno gledajući demografski slom vlastitoga naroda, te kako novorođeno dijete Isus svima koji na ta zatvorena vrata nailaze donosi nadu koja nadilazi prizemne interese i ovozemnu stvarnost.

Biskup Košić: Jedno Dijete promijenilo je i pokrenulo cijeli svijet

„Draga braćo i sestre, Božić je blagdan Djeteta jer 'dijete nam se rodilo, sina dobismo'. Djeca su blagoslov i svako rođenje novog ljudskog bića znak je Božje ljubavi. Dok se djeca rađaju, 'nije nas ostavio Bog' – kako kaže jedna pjesma. Rođenje Isusovo osobit je i jedinstven blagoslov za čitavo čovječanstvo, za sav ljudski rod. 'Bez njega mi, bijedni bi svi vječnu sreću izgubili', pjeva jedna marijanska pjesma. Doista, on je Mesija, iščekivani Spasitelj, Bog koji je postao čovjekom. A došao je k nama ljudima kao malo dijete, kao tek rođeni dječačić, potreban Majčine brige i ljubavi, njezinih ruku i mlijeka, potreban skrbi i Josipa i Marije“,  rekao je sisački biskup Vlado Košić na početku svoje homilije na misi polnoćki 2019. u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa.

Ordinarij Kutleša: Neka nam mali Isus Krist pomogne ovoga Božića i u nadolazećoj godini da budemo bolji ljudi, da ne osuđujemo druge koji nisu otvarali vrata Isusu, nego da mu mi otvaramo vrata

"'Za njega ne bijaše mjesta u svratištu' jedna je od najtužnijih rečenica u Evanđelju. Svi su bili okupirani svojim problemima, svi su trčali za onim što ih je interesiralo, nisu gledali druge ljude jer su bili samo sebi važni, nisu htjeli primiti stranca s trudnom ženom. Mi ćemo možda osuditi te ljude koji ih nisu primili, no, moramo se zapitati prihvaćamo li mi to dijete u svoje srce, otvaramo li vrata tome djetetu, i želimo li ga prihvatiti? Ili ga ne prihvaćamo jer se ne uklapa u naše planove?", poručio je među ostalim porečki i pulski ordinarij Dražen Kutleša predvodeći misu polnoćku 2019. u porečkoj katedrali.

Biskup Križić: Boga tražimo gdje jesmo, gdje živimo i radimo

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predvodio je na misu polnoćku 2019. u gospićkoj katedrali Navještenja BD Marije. Koncelebrirali su biskup u miru mons. Mile Bogović, kancelar i tajnik preč. Mišel Grgurić, domaći župnik preč. Mario Vazgeč, asistirao je đakon vlč. Bruno Lovaković, posluživao sjemeništarac Marko Butković i drugi ministranti.

Biskup Ćurić: Događaj Kristova rođenja je žarište povijesti svijeta, sabirna točka čitave povijesti, kada je Božja vječnost prodrla u naše vrijeme

Misu polnoćku 2019. u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla po prvi puta predvodio je pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić, u koncelebraciji s tajnikom Apostolske nuncijature u Japanu, mons. Većeslavom Tumirom, domaćim župnikom, mons. Adamom Bernatovićem, umirovljenim svećenikom Vladimirom Mikrutom, studentskim kapelanom Marijom Žigmanom te domaćim župnim vikarima Robertom Almašijem i Blažom Jokićem.