Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: misa-polnocka

Nabiskup Vukšić predslavio misu polnoćku u sarajevskoj prvostolnici

U katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, 24. prosinca, svečano je proslavljena misa polnoćka koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apsotolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, izvijestila je Nedjelja.

HRT za Božić prenosi misu polnoćku iz zagrebačke katedrale

Prvi put nakon potresa, kamere Hrvatske radiotelevizije (HRT) će iz zagrebačke katedrale prenositi misu polnoćku na Hrvatskoj televiziji (HTV) i Hrvatskom radiju (HR). Misu će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Točan termin prijenosa objavit će se naknadno, stoji u priopćenju Komunikacija HRT-a poslanom u petak 18. prosinca.

Nadbiskup Hranić: Novorođeno dijete Isus pruža nadu, smisao i cilj onima koji i danas nailaze na zatvorena vrata 'betlehemskih kuća'

Đakovačko-osječki nadbiskup Hranić istaknuo je, na polnoćki 2019. u Đakovu u katedrali Sv. Petra, kako su uzrok zatvorenih vrata današnjice firme koje ne zapošljavaju potencijalne majke, koje iskorištavaju mlade ljude i produžuju im privremene ugovore o radu što im onemogućuje ulazak u brak ili stambeno zbrinjavanje i proširenje obitelji, zdravstvene ustanove u kojima liječnici pri četvrtoj ili petoj trudnoći majkama savjetuju abortus, državne i političke strukture i ustanove koje se ne trude oko donošenja sustava dugoročnih demografskih mjera na državnoj i lokalnim razinama nego radije ostaju zatvorena vrata 'betlehemskih domova' vodeći brigu o svojim parcijalnim stranačkim interesima mirno gledajući demografski slom vlastitoga naroda, te kako novorođeno dijete Isus svima koji na ta zatvorena vrata nailaze donosi nadu koja nadilazi prizemne interese i ovozemnu stvarnost.

Biskup Košić: Jedno Dijete promijenilo je i pokrenulo cijeli svijet

„Draga braćo i sestre, Božić je blagdan Djeteta jer 'dijete nam se rodilo, sina dobismo'. Djeca su blagoslov i svako rođenje novog ljudskog bića znak je Božje ljubavi. Dok se djeca rađaju, 'nije nas ostavio Bog' – kako kaže jedna pjesma. Rođenje Isusovo osobit je i jedinstven blagoslov za čitavo čovječanstvo, za sav ljudski rod. 'Bez njega mi, bijedni bi svi vječnu sreću izgubili', pjeva jedna marijanska pjesma. Doista, on je Mesija, iščekivani Spasitelj, Bog koji je postao čovjekom. A došao je k nama ljudima kao malo dijete, kao tek rođeni dječačić, potreban Majčine brige i ljubavi, njezinih ruku i mlijeka, potreban skrbi i Josipa i Marije“,  rekao je sisački biskup Vlado Košić na početku svoje homilije na misi polnoćki 2019. u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa.

Ordinarij Kutleša: Neka nam mali Isus Krist pomogne ovoga Božića i u nadolazećoj godini da budemo bolji ljudi, da ne osuđujemo druge koji nisu otvarali vrata Isusu, nego da mu mi otvaramo vrata

"'Za njega ne bijaše mjesta u svratištu' jedna je od najtužnijih rečenica u Evanđelju. Svi su bili okupirani svojim problemima, svi su trčali za onim što ih je interesiralo, nisu gledali druge ljude jer su bili samo sebi važni, nisu htjeli primiti stranca s trudnom ženom. Mi ćemo možda osuditi te ljude koji ih nisu primili, no, moramo se zapitati prihvaćamo li mi to dijete u svoje srce, otvaramo li vrata tome djetetu, i želimo li ga prihvatiti? Ili ga ne prihvaćamo jer se ne uklapa u naše planove?", poručio je među ostalim porečki i pulski ordinarij Dražen Kutleša predvodeći misu polnoćku 2019. u porečkoj katedrali.

1 2