Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: nadbiskup-marin-barisic

Nadbiskup Barišić pozitivan na koronavirus

Nakon što je osjetio simptome povišene tjelesne temperature, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić podvrgnut je testiranju na Covid-19, a test je bio pozitivan, priopćio je u ponedjeljak, 12. listopada Nadbiskupski ordinarijat u Splitu.

Posveta novog oltara i proslava Gospe od Ružarija u Budimirima

Vjernički puk župe Gospe od Ružarija u Budimirima svečano je proslavio blagdan svoje nebeske zaštitnice u nedjelju, 4. listopada. Euharistijsko slavlje, koje je započelo procesijom s restauriranim kipom Gospe od Ružarija, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji je i posvetio novi oltar u župnoj crkvi.

Završila svečana proslava 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima

Misnim slavljem koje u novoj solinskoj crkvi Svete Obitelji u srijedu, 30. rujna predvodio predsjednik HBK i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, završena je proslava Jubileja 1600. obljetnica smrti sv. Jeronima, crkvenog naučitelja i zaštitnika Dalmacije.

Predstavljen kip sv. Jeronima u dvorištu Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu

Splitsko-makarska nadbiskupija i Splitsko-dalmatinska županija započele su s proslavom Jubileja 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima, zaštitnika Dalmacije u četvrtak 24. rujna. Nakon otvaranja Međunarodnoga znanstvenoga skupa „Sanctus Hieronymus Dalmatiae vir illustris“ u Palači Milesi u Splitu, u dvorištu Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu predstavljen je kip sv. Jeronima i prigodna izložba o njegovu nastanku. O kipu su govorili splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, autor kipa ak. kipar Veno Jerković i autor izložbe fra Tomislav Glavnik.

Nadbiskup Barišić primio o. Justa Lo Feudu

O. Justo Lo Feuda, član francuske družbe Misionari Presvete euharistije iz Argentine u pratnji salezijanca don Mirka Barbarića, župnog vikara u župi Pomoćnice kršćana na Kmanu posjetio je splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića u četvrtak, 24. rujna u Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu.

Priopćenje s izvanrednog zasjedanja sabora Hrvatske biskupske konferencije

Članovi Hrvatske biskupske konferencije održali su izvanredno zasjedanje pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića 15. rujna u Duhovnom centru Oaza sv. Marije Krucifikse – Službenice Milosrđa u Splitu. Za novog generalnog tajnika HBK izabran je doc. dr. sc. Krunoslav Novak.

Proslava Male Gospe u svetištu Gospe od Otoka u Solinu

Brojni vjernici i hodočasnici, iako zbog epidemioloških mjera u znatno manjem broju, i ove su se godine okupili u Gospinom prasvetištu u Solinu uz solinski Jadro na blagdan Male Gospe, 8. rujna, kako bi zahvalili Blaženoj Djevici Mariji za njezin zagovor te molili za svoje najmilije. Svečani ophod oko svetišta s Gospinim kipom i središnje euharistijsko slavlje ispred crkve Gospe od Otoka predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika predvođenih župnikom Gospe od Otoka don Rankom Vidovićem.

Nadbiskup Barišić pozvao na poštivanje novih epidemiološkim mjera u crkvenim prostorima

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je 27. kolovoza obavijest svećenicima i vjernicima na području Splitsko-dalmatinske županije o novim epidemiološkim mjerama, prema kojima u crkvenim prostorima za vrijeme dijeljenja pričesti svećenici moraju nositi masku, dok su vjernici za cijelo vrijeme boravka u crkvenim prostorima dužni nositi masku.

1 2 3 13