Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: pepelnica

Pepelnica u Afganistanu

Na Čistu srijedu ili Pepelnicu 26. veljače započelo je razdoblje korizme, odnosno vrijeme priprave katolika za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Početak korizme pripadnici 11. HRVCON-a započeli su slavljem mise koju je predvodio vojni kapelan don Josip Kešinović.

Pepelnica u splitskoj prvostolnici sv. Dujma

„U skrovitosti naše katedrale i našega srca započinjemo ovo milosno i darovano korizmeno vrijeme koje nas vodi slavlju otajstva Kristova uskrsnuća. Želio bih da u ovom vremenu na osobnoj i zajedničkoj razini rastemo u proživljavanju i prihvaćanju otajstva spasenja Isusa Krista”, kazao je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodeći euharistijsko slavlje s obredom pepeljenja na Čistu srijedu – Pepelnicu, 26. veljače, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma.

Papa: „Korizma je vrijeme ozdravljenja“

Na Pepelnicu, u srijedu, 26. veljače u Rimu je u popodnevnim satima održano molitveno slavlje u obliku rimskih „postaja“ kojim je predsjedao papa Franjo. "Pepeo nam se posipa po glavi kako bi se vatra ljubavi zapalila u srcima. Jer mi smo građani neba i ljubav prema Bogu i bližnjemu je putovnica za nebo", istaknuo je Papa u homiliji na misi u bazilici Svete Sabine.

Pepelnica u đakovačkoj katedrali

Brojni vjernici ispunili su na Čistu srijedu đakovačku prvostolnicu sv. Petra, kako bi sudjelovali u večernjem misnom slavlju i obredu pepeljenja, koje je predvodio pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić.

Pepelnica u varaždinskoj katedrali

Varaždinski biskup Bože Radoš predvodio je na blagdan Pepelnice ili Čiste srijede, 26. veljače, misu i obred pepeljenja u varaždinskoj katedrali. 

Pepelnica u katedrali Sv. Stošije

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu, 26. veljače, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je misu s obredom pepeljanja u katedrali Sv. Stošije u Zadru.

Pepelnica u sisačkoj katedrali

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na Čistu srijedu – Pepelnicu, 26. veljače, u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku misno slavlje s obredom pepeljenja.

Pepelnica u porečkoj katedrali – uvedene privremene mjere opreza sanitarne naravi

Na Pepelnicu - Čistu srijedu 26. veljače porečki i pulski biskup Dražen Kutleša predvodio je misu s obredom pepeljenja u porečkoj katedrali. Porečki dekan i župnik preč. Milan Zgrablić je na početku mise izrekao kratke upute o privremenim mjerama opreza sanitarne naravi zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom: vjernici su pozvani pri ulasku u crkvu učiniti znak križa bez blagoslovljene vode koja je za sada maknuta iz škropionice, privremeno se izostavlja rukovanje pri znaku pružanja Kristova mira i pričest se daje na ruku.

1 2 3