Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: poljska

Papa: Neka obitelj Ulma bude uzor u težnji za dobrom i služenju onima koji su u potrebi

U svom nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 10. rujna papa Franjo se spomenuo mučeništva cijele poljske obitelji Ulma zato što su pružili utočište nekim Židovima koje su progonili nacisti koja je danas u Poljskoj proglašena blaženom. Osvrnuo se i na aktualne sukobe u svijetu, posebno se spomenuvši „izmučene Ukrajine“ pozvao je da se snazi oružja suprotstavi snagu milosrđa, retorici nasilja ustrajnost molitve, objavio je Vatican News.

Nagradno hodočašće vjeroučenika u Poljsku pod pokroviteljstvom Hrvatske biskupske konferencije

Pod pokroviteljstvom Hrvatske biskupske konferencije, u organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda HBK i putničke agencije „Kraljica mira“ od 5. do 8. srpnja 2023. održano je nagradno hodočašće u Poljsku za vjeroučenike osnovnih i srednjih škola koji su osvojili prva tri mjesta na državnom natjecanju iz Vjeronauka i pobjedničku ekipu kviza „Pametna pitanja za pametne glave“ Hrvatskog katoličkog radija.

Sve manje svećeničkih ređenja u Poljskoj

U Poljskoj je ponovno smanjen broj novih svećenika. Prema istraživanju katoličke novinske agencije KAI objavljenom u ponedjeljak 3. srpnja, ove je godine za dijecezanske svećenike zaređeno 198 muškaraca. To je čak 50 posto manje nego 2013. godine. Broj ukupno zaređenih godinama se smanjuje, objavio je njemački katolički portal katholisch.de.

Poljski i ukrajinski biskupi zajedno komemoriraju pokolj iz 1943.

Na 80. obljetnicu pokolja Poljaka od strane ukrajinskih nacionalista u Drugom svjetskom ratu, poljski i ukrajinski biskupi održat će komemoracije 7. srpnja u Varšavi i 8. srpnja u Pavlivki u zapadnoj Ukrajini, s ciljem promicanja pomirenja između dviju zemalja, izvještava Vatican News.

Poljski studenti posjetili Banjolučku biskupiju

Banjolučki biskup Franjo Komarica primio je u ponedjeljak 16 svibnja 2023., u dvorani Biskupijskog ordinarijata skupinu studenata i njihovih profesora sa Sveučilišta u Wroclawu u Poljskoj.

Kapucini iz Krakowa otvorili misiju u Južnom Sudanu

Kapucinska provincija iz Krakowa, čiji članovi godinama djeluju kao misionari u Srednjoafričkoj Republici, Čadu, Gabonu i Alžiru, otvorila je, na Svijećnicu, 2. veljače 2023., misiju i u Benituu u biskupiji Malakal u Južnom Sudanu, prenosi portal Katoličkog tjednika „Nedjelja“.

U Poljskoj raste broj posvećenih djevica

U Poljskoj je sve više žena koje se odlučuju za poziv posvećene djevice, laičkog reda koji je prisutan u Crkvi od njezina početka, a obnovio ga je papa Pavao VI., objavila je KNA.

1 2 3 6