Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: potpomognuto-samoubojstvo

U Austriji legalizirano potpomognuto samoubojstvo unatoč žestokom protivljenju Crkve

Prvoga dana nove godine, u subotu 1. siječnja, u Austriji je stupio na snagu zakon koji dopušta potpomognuto samoubojstvo odraslim osobama koje su smrtno bolesne ili imaju neku trajnu tešku bolest - unatoč žestokom protivljenju Austrijske biskupske konferencije, odnosno austrijskih katoličkih biskupa, izvještava u nedjelju 2. siječnja Vatican News.

Kanadski biskupi: Mi smo za palijativnu skrb, a protiv eutanazije ili potpomognutog samoubojstva

Kanadska biskupska konferencija (CCCB) osudila je nedavno prihvaćanje nacrta zakona kojim se proširuje mogućnost primanja medicinske pomoći za prekid života. Zakon se odnosi i na osobe kojima možda ne prijeti neposredna smrt, ali su dosegli stanje nepodnošljive tjelesne ili psihološke patnje zbog neizlječive bolesti ili invaliditeta, prenosi hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 17. travnja.

Započelo online plenarno zasjedanje Austrijske BK

Nadbiskup Salzburga i predsjednik Austrijske biskupske konferencije Franz Lackner otvorio je u ponedjeljak 8. ožujka proljetno plenarno zasjedanje Austrijske BK. Četverodnevno zasjedanje održava se online u obliku videokonferencije.

Kanadski biskupi odlučno protiv eutanazije i potpomognutog samoubojstva

Nikad nije kasno za zaštitu i promicanje dostojanstva ljudskog bića. Stoga je Kanadska biskupska konferencija (CCCB) pozvala zakonodavce da preispitaju nacrt prijedloga zakona C-7 čiji je cilj proširiti kriterije prihvatljivosti eutanazije i potpomognutog samoubojstva, isključujući mjerilo razumne predvidljivosti naravne smrti koje trenutno predviđa Nacionalni kazneni zakon, izvještava hrvatski ured Vatican Newsa u srijedu 23. prosinca.

Španjolski biskupi pozvali na post i molitvu za odustajanje od legalizacije eutanazije

Uoči očekivanog odobrenja zakona o legalizaciji eutanazije i potpomognutog samoubojstva u Španjolskoj, tamošnji katolički biskupi okupljeni u Španjolskoj biskupskoj konferenciji su u petak 11. prosinca pozvali sve katoličke vjernike da u srijedu 16. prosinca cijeli dan poste i mole da bi španjolski parlamentarci, odnosno Donji dom parlamenta, odustao od glasovanja o zakonu koji je žurno pripremljen i odobren od strane španjolske Vlade, izvještava Catholic News Agency (CNA).

Papa Franjo liječnicima i stomatolozima: Poštujte ljudski život i njegovu svetost

Papa Franjo je 20. rujna primio u audijenciju 350 članova Talijanskoga saveza udruga liječnika i stomatologa te istaknuo da eutanazija i potpomognuto samoubojstvo nisu odluke povezane sa slobodom bolesnika, nego kako bi se "odbacilo" onoga tko trpi ili zbog lažne samilosti prema osobi koja želi umrijeti, piše Vatican News.