Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: provincija-franjevaca-trecoredaca-glagoljasa

Provincijal fra Ivo Martinović o 100. obljetnici dolaska franjevaca trećoredaca na zagrebački Ksaver

Treći franjevački samostanski red, čiji su pripadnici poznati kao franjevci trećoredci ili „glagoljaši”, u 2023. obilježava 100 godina prisustva na zagrebačkome Ksaveru. Tim je povodom ministar Provincije franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović u emisiji Hrvatskoga katoličkog radija „Sutra je dan Gospodnji” istaknuo najznačajnije trenutke njihovoga stoljetnog djelovanja.

Miholje proslavljeno u Gračanima

Zagrebačka Župa svetog Mihaela Arkanđela u Gračanima proslavila je svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika u četvrtak 29. rujna, a proštenje je održano u nedjelju 2. listopada.

Franjevci trećoredci obilježili Dan Provincije hodočašćem u Herceg Novi

Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša obilježila je Dan Provincije, koji slave na blagdan sv. Jeronima 30. rujna, hodočašćem u Herceg Novi u ponedjeljak 26. i utorak 27. rujna, koje je vodio provincijal fra Ivo Martinović i na kojem su sudjelovala sedamnaestorica braće iz sve tri regije Provincije, izvijestili su iz Provincije.

Fra Patrik Mežnarić položio privremene zavjete u Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša

Na svečanom misnom slavlju u nedjelju 4. rujna u samostanskoj crkvi Sv. Franje Asiškoga u Krku, uz nazočnost redovničke braće, obitelji i rodbine te vjernika iz rodne Župe sv. Mihaela Arkanđela iz Gračana, predvođenih fra Marinom Matančićem i vjernika Krka, u ruke provincijskog ministara fra Ive Martinovića, položio je privremene redovničke zavjete novak fra Patrik Mežnarić iz Gračana.

Preminuo fra Josip Mazić

U samostanu Sv. Mihovila u Zadru preminuo je u srijedu 18. svibnja fra Josip Mazić, redovnik i svećenik Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, u 85. godini života, 63. godini redovništva i 54. godini svećeničke službe, izvijestili su iz Provincije.

Izbjeglice iz Ukrajine kod franjevaca trećoredaca glagoljaša

Zahvaljujući otvorenosti i susretljivosti Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša i Samostana sv. Franje Ksaverskoga, u zajedništvu sa župljanima Župe sv. Franje Ksaverskoga na Ksaveru u Zagrebu fratri su u srijedu 16. ožujka primili i smjestili tridesetak ukrajinskih prognanika za koje se skrbe.

1 2