Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: sinoda

Papa: Vratimo Duha Svetoga u središte Crkve

Bez Duha Svetoga Crkva je inertna, vjera tek puka doktrina, moral samo dužnost, pastoral samo posao. S Duhom Svetim vjera je život, ljubav nas Gospodinova osvaja i nada se ponovno rađa. Vratimo Duha Svetoga u središte Crkve, jer u protivnom naše srce neće gorjeti ljubavlju prema Isusu, nego prema nama samima, istaknuo je papa Franjo u homiliji na svetkovinu Duhova u nedjelju, 28. svibnja na svečanom misnom slavlju u Bazilici sv. Petra u Rimu.

Rijeka: Okrugli stol o iskustvima s Europske kontinentalne sinodske skupštine

„Zajedništvo Crkve nije narušeno nego je obogaćeno različitostima“, zaključili su predstavnici Riječke nadbiskupije koji su sudjelovali na Kontinentalnom sinodalnom zasjedanju održanom u Pragu od 5. do 9. veljače. Iskustva sa susreta na kojem je sudjelovalo 590 delegata iz 39 europskih biskupskih konferencija iznijeli su 28. veljače na okruglom stolu u Nadbiskupskom domu u Rijeci.

Papina poruka za korizmu 2023. godine

"Korizmena askeza, sinodski itinerarij" tema je Poruke pape Franje za korizmu 2023. u čijem je središtu Isusovo preobraženje na gori Tabor. Papinu poruku donosimo u cijelosti.

Europska sinodska skupština u Pragu priprema svoj završni dokument

Na Europskoj kontinentalnoj sinodskoj skupštini u Pragu, koja se održava od nedjelje 5. do subote 11. veljače, sudjeluje oko 200 europskih delegata, uključujući 65 žena i 46 biskupa. U četvrtak će biti predstavljen prvi završni dokument rasprave, a od petka će biskupi raspravljati o drugom dokumentu koji će također biti poslan u Rim, izvještava Vatican News.

Voditelj Renovabisa o sinodskim kontinentalnim susretima: spriječiti stvaranje blokova

Kako Crkva u istočnoj i srednjoj Europi gleda na svjetski sinodski proces i kakva su očekivanja njihovih predstavnika s kontinentalnih sinodskih susreta u Pragu? U intervjuu za katholisch.de, voditelj Renovabisa Thomas Schwartz daje svoju procjenu i govori o mogućim neslaganjima između istoka i zapada. S njim je razgovarao Matthias Altman.

Pismo biskupima uoči kontinentalnih skupština

Uoči kontinentalnih skupština 16. redovne opće skupštine Biskupske sinode generalni tajnik Sinode, kardinal Mario Grech, i generalni izvjestitelj XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode, kardinal Jean-Claude Hollerich uputili su svim eparhijskim biskupima istočnih katoličkih crkava i dijecezanskim biskupima diljem svijeta pismo pod naslovom "Uloga biskupa u sinodskom procesu" koje donosimo u cijelosti.

1 2 3 10