Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: sinodalnost

VIDEO Predstavljene teme zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije

Povodom završetka 63. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija u četvrtak 21. listopada radove zasjedanja predstavili su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. Krunoslav Novak.

Okružnica nadbiskupa Đure Hranića povodom otvorenja Sinode o sinodalnosti

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je u nedjelju, 17. listopada okružnicu svim svećenicima, zajednicama i vjernicima u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji prigodom otvorenja Sinode o sinodalnosti Crkve (2021. - 2023.) i početka sinodskoga savjetovanja. Okružnicu nadbiskupa Hranića prenosimo u cijelosti.

Kardinal Bozanić predvodio misno slavlje prigodom otvaranja Sinode

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju 17. listopada u župnoj crkvi Uzvišenja Svetoga Križa u Dugom Selu euharistijsko slavlje prigodom otvaranja Sinode u sveopćoj Crkvi. Sinodu je u nedjelju 10. listopada otvorio papa Franjo misnim slavljem u Bazilici sv. Petra u Rimu, dok je na (nad)biskupijskoj razini njeno otvaranje određeno za 17. listopada.

Papa: Rušiti zidove koji dijele i graditi mostove koji povezuju

Papa Franjo primio je u četvrtak, 7. listopada u audijenciju sudionike Pravoslavno-katoličke mješovite radne skupine „Sveti Irenej“, najavivši da će svetog Ireneja Lionskog uskoro proglasiti crkvenim naučiteljem s naslovom „Doctor unitatis“.

Pripremni dokument Biskupske sinode "Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje"

U listopadu 2021. započinje crkveni hod Sinode posvećene sinodalnosti u Crkvi. Svečani početak je 9./10. listopada u Rimu, a 17. listopada u svakoj partikularnoj Crkvi. Temeljna etapa bit će proslava XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode, u listopadu 2023. , nakon koje će uslijediti etapa provedbe, koja će ponovno uključiti partikularne Crkve. Donosimo u nastavku u cijelosti Pripremni dokument te Biskupske sinode.

1 2