Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: sinodalnost

Nuncij Pierre: Američki biskupi trebaju napustiti svoje „zone udobnosti“

„Bitna za evangelizaciju je vizija sinodalne Crkve u kojoj svi pripadaju i slušaju jedni druge“, rekao je apostolski nuncij u Sjedinjenim Američkim Državama, kardinal Christophe Pierre u uvodnom govoru na godišnjem jesenskom općem susretu američkih biskupa, koji se održava od ponedjeljka, 13. studenog do četvrtka, 16. studenoga 2023. u Baltimoreu, izvijestio je katholisch.de.

Kardinal Robert McElroy: Sinode više ne bi trebale biti sazivane bez laika s pravom glasa

Nakon prvog dijela Biskupske sinode američki kardinal Robert McElroy izjasnio se za to da se na budućim sinodama uvijek kao članovi imenuju i laici s pravom glasa. „Ne vjerujem da bi ikada više trebala postojati biskupska sinoda koja nema ne-biskupe kao članove s pravom glasa te laike kao članove s pravom glasa“, rekao je biskup San Diega u intervjuu za America Magazine objavljenom u utorak 31. listopada 2023., izvijestio je katholisch.de.

Sinoda: Pismo za sav narod Božji da nastavi hoditi sinodskim putem

Na brifingu Sinode koji je održan u srijedu, 18. listopada u Tiskovnom uredu Svete Stolice uz Paola Ruffinija, predsjednika Komisije za informiranje, novinari su imali priliku čuti obraćanja kardinala Leonarda Steinera iz Amazonije, nadbiskupa Zbigņevsa Stankevičsa iz Latvije, biskupa Pabla Davida, predsjednika Filipinske biskupske konferencije te 19-godišnjeg američkog mladića Wyatta Olivasa najmlađeg sudionika Sinode.

Ruffini o Sinodi: Zaustaviti se i slušati se, izazov je koji valja ispričati

Predsjednik Komisije za informiranje XVI. Opće redovite skupštine Biskupske sinode Paolo Ruffini održao je u četvrtak 5. listopada 2023, konferenciju za novinare da bi objasnio metodologiju radnih skupina („circuli minores“), ističući da će nakon svakog modula sa sudionicima Sinode biti održana konferencija za medije, objavio je Vatican News.

Papa odgovorio na „dubia“ petorice kardinala

Kardinali Walter Brandmüller, Raymond Leo Burke, Juan Sandoval Íñiguez, Robert Sarah i Joseph Zen Ze-kiun postavili su papi Franji pet pitanja tražeći pojašnjenje nekih pitanja u vezi s tumačenjem Božje objave, blagoslovom parova istog spola, sinodalnosti kao konstitutivnoj dimenziji Crkve, svećeničkom ređenju žena te kajanju kao neophodnom uvjetu za sakramentalno odrješenje, izvijestio je 2. listopada Vatican News.

1 2 3 11