Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: sisacka-biskupija

Razgovor s biskupom Vladom Košićem na godišnjicu potresa

Sisački biskup Vlado Košić se za Hrvatski katolički radio, o prvoj godišnjici razornog potresa koji je pogodio Banovinu i okolicu, u srijedu 29. prosinca 2021., za Hrvatski katolički radio osvrnuo na trenutno stanje na pogođenom području.

S. Smilja Čirko o stanju u Sisačkoj biskupiji godinu dana nakon razornog potresa

Posljedice potresa na Banovini krajem 2020. godine koji je mnoge obitelji prisilio na napuštanje domova vidljive su i godinu dana poslije. Kakvo je danas stanje na području Sisačke biskupije s obzirom na materijalne, ali i duhovne potrebe stanovnika za Hrvatsku katoličku mrežu posvjedočila je s. Smilja Čirko, predsjednica Povjerenstva za potresom pogođeno područje Sisačke biskupije.

Božićni poklon bon Hrvatskog Caritasa stradalnicima od potresa u Sisačkoj biskupiji

Hrvatski Caritas je za 200 obitelji koje su korisnici privremenog smještaja u kontejnerima osiguranih putem mreže solidarnosti Caritasa, katoličkih misija diljem Europe i svijeta, te ljudi dobre volje koji su svoju novčanu pomoć odlučili usmjeriti putem Hrvatskog Caritasa - u suradnji s domaćim maloprodajnim lancem Lonia - na adrese korisnika poslao poklon bon u vrijednosti 500 kuna, objavio je u četvrtak 23. prosinca na svojim mrežnim stranicama Hrvatski Caritas.

Godišnjica stradavanja crkava i sakralnih objekata u Sisačkoj biskupiji

U razornom potresu prije godinu dana, 29. prosinca 2020. s epicentrom kod Petrinje magnitude 6.2 stupnjeva po Richterovoj ljestvici oštećeni su brojni sakralni objekti i župne kuće u Sisačkoj biskupiji. Srušenih ili teško oštećenih crkava je 17, veoma oštećenih crkava je 15, a djelomično oštećenih crkava je 7. Crvenu oznaku nosi i 7 župnih kuća i samostana, a žutu 6. Također srušene ili oštećene su i 24 kapele. Ukupno je u prošlogodišnjem potresu stradalo 76 sakralnih objekata.

Misa zahvalnica povodom 12. obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu, 4. prosinca, u Pastoralnom centru katedralne župe u Sisku, misu zahvalnicu povodom 12. obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije. U koncelebraciji su bili generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, ekonom mons. Zdravko Novak i dvadesetak svećenika.

1 2 3 22