Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: sv-jeronim

U Jeruzalemu otkriven kip sv. Jeronima

Župan Blaženko Boban, nadbiskup Marin Barišić, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske benediktinske opatije Usnuća Marijina (Dormitio) na Sionu Bernhard Alter otkrili su 21. svibnja na jeruzalemskom brdu Sion kip Svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije, objavila je Slobodna Dalmacija.

Sv. Jeronim proslavljen u Rimu

Hrvatska rimska zajednica i Papinski hrvatski zavod svetoga Jeronima u Rimu proslavili su u četvrtak 30. rujna svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Jeronima.

Blagoslovljen kip sv. Jeronima na Lastovu

Na blagdan sv. Jeronima, prezbitera, naučitelja i zaštitnika Dalmacije, u četvrtak 30. rujna u Skrivenoj Luci na Lastovu blagoslovljen je kip sv. Jeronima ispred kapelice podignute njemu u čast.

Proslava sv. Jeronima u Rijeci

Dominikanska crkva u samom centru Rijeke svečanim misnim slavljem 30. rujna proslavila je svetkovinu nebeskog zaštitnika sv. Jeronima, velikog sveca i mistika s kraja 4. i početka 5. stoljeća, prevoditelja Biblije na latinski jezik.

 Svećenički dan Sisačke biskupije

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak 6. svibnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje „Godina sv. Jeronima“ održao je prof. dr. sc. Ivan Bodrožić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu.

U HAZU-u održan znanstveni skup „Hrvatska kultura i sveti Jeronim“

Pod pokroviteljstvom Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u povodu 1600. godišnjice smrti svetog Jeronima, 3. i 4. studenog u Knjižnici HAZU-a u Zagrebu održan je međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup „Hrvatska kultura i sveti Jeronim“.

1 2 3 5