Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: sv-rok

Predstavljena knjiga „Sto godina obitelji Roka i Marije Šporčić“

U župi Presvetog Trojstva u Otočcu na blagdan sv. Roka, 16. kolovoza župnik mons. Tomislav Šporčić pozvao je na misu svoju rodbinu, potomke svojih roditelja koji su sklopili brak prije sto godina. Za tu godišnjicu objavljena je knjiga pod naslovom „Sto godina obitelji Roka i Marije Šporčić“.

Rokova u Cvitoviću

Sv. Rok suzaštitnik je župe Cvitović u Slunjskom dekanatu, a Rokova je dan kada brojni raseljeni Cvitovčani dođu u rodno mjesto iz drugih dijelova Hrvatske ili inozemstva. Misu na župnu svetkovinu 16. kolovoza predvodio je slunjski dekan mons. Mile Pecić u koncelebraciji domaćeg župnika Šime Božića, župnika Cetingrada Stanka Smiljanića i umirovljenog svećenika mons. Marijana Ožure.

Sutivan na Braču proslavio sv. Roka

Misnim slavljem i tradicionalnom procesijom s kipom sv. Roka brojni vjernici Sutivana na otoku Braču svečano su proslavili u petak 16. kolovoza zavjetni blagdan sv. Roka, suzaštitnika župe. Svetoga Roka tamošnji vjernici slave još od 1635. godine u znak zahvalnosti što ih je, prema njihovu vjerovanju, spasio od kuge u teškim danima.

Rokova u Cvitoviću i smotra folklora Korduna

Sv. Rok suzaštitnik je župe Cvitović u Slunjskom dekanatu te je 16. kolovoz najznačajniji dan u godini iako je patron župe sv. Nikola biskup. Rokova je dan kada brojni iseljeni Cvitovčani dolaze u svoje rodno mjesto iz inozemstva, a tada se tradicionalno održava i smotra folklora Korduna.

Svetkovina sv. Roka u Ogulinu

U župi sv. Križa u Ogulinu, u južnom predgrađu Lomostu, 16. kolovoza svečano je proslavljena svetkovina sv. Roka. Sveti Rok stoljećima se štuje u ovom dijelu grada i župe u kojem je sagrađena i crkvica sv. Roka.

Svetkovina sv. Roka proslavljena u zavjetnoj kapeli na Rokovu perivoju iznad Britanskog trga

Euharistijskim slavljem kojeg je 16. kolovoza u zavjetnoj kapeli na Rokovu perivoju iznad Britanskog trga u Zagrebu predvodio preč. mr. Milan Dančuo, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, proslavljen je blagdan tog velikog sveca. Uz predvoditelja slavlja, suslavili su kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj, župnik župe sv. Blaža mons. Zlatko Koren, župnik in solidum preč. mr. Anđelko Katanec i vlč. Martin Krizmanić.

Župa sv. Roka na Manušu proslavila svoga nebeskog zaštitnika

U župi sv. Roka Ispovjednika na Manušu u Splitu 16. kolovoza svečano je proslavljena župna svetkovina sv. Roka. U župnoj crkvi posvećenoj ovom srednjovjekovnom svecu, zaštitniku oboljelih od teških i zaraznih bolesti, svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik župe sv. Stjepana pod Borovima – Split i gvardijan samostana sv. Frane na Obali fra Martin Jaković.

1 2