Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: vro-bljesak

U Okučanima proslavljena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Bljesak“

Središnje spomen-slavlje povodom 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ u srijedu 1. svibnja 2024. u župnoj crkvi sv. Vida u Okučanima predvodio je apostolski upravitelj Požeške biskupije Antun Škvorčević u zajedništvu s vojnim ordinarijem u Republici Hrvatskoj Jurom Bogdanom, svećenicima Novogradiškog dekanata i okupljenim vjernicima.

Prije 29 godina vojno-redarstvenom akcijom „Bljesak“ oslobođen okupirani teritorij zapadne Slavonije

Operacija je započela 1. svibnja 1995. u 5:30 sati. Hrvatske snage munjevitom su brzinom započele s napadom na južni i središnji dio zapadnoslavonskog bojišta. Glavni pravci napada išli su iz smjera Novske i Nove Gradiške. Na njima su djelovale 81. gardijska bojna i 5. gardijska brigada „Sokolovi“ te dijelovi 1. gardijske brigade „Tigrovi“ i 3. gardijske brigade „Kune“.

Poziv na praćenje obilježavanja 25. obljetnice VRO Bljesak

Ministarstvo hrvatskih branitelja u povodu obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak uputilo je u četvrtak, 30. travnja, poziv građanima na dostojanstveno i primjereno obilježavanje veličanstvene pobjede Hrvatske vojske i policije koji su prije 25 godina oslobodili okupirani teritorij zapadne Slavonije i prognanom hrvatskom stanovništvu omogućili povratak domovima.