Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: zidovi

Biskup Škvorčević čestitao Židovima blagdan Hanuke

Požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog uputio je prigodom blagdana Hanuke čestitku Dr. Kotelu Da-Donu, glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj te Lucianu Moši Preleviću, glavom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj.

Dr. Norbert Hofmann u razgovoru za HKR govorio o odnosima katolika i židova

Tajnik Povjerenstva Svete Stolice za odnose sa židovstvom salezijanac dr. Norbert Hoffman bio je gost predavač na konferenciji u povodu 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael koja je održana u Zagrebu 11. studenog. Tim povodom je gostovao na Hrvatskom katoličkom radiju te je govorio o okolnostima uspostavljanja Povjerenstva, načinu rada i aktualnim temama katoličko-židovskog dijaloga. Emisiju je pripremio Hrvoje Josip Bišćan.

Njemačka: Crkve i rabini zajedno za „budućnost sjećanja“

„Budućnost sjećanja u Njemačkoj“ bila je tema godišnjeg sastanka delegata Njemačke biskupske konferencije (Dbk), Vijeća evanđeoske crkve (Ekd) i Konferencije rabinâ koji su se 7. ožujka sastali u Frankfurtu. „Sjećanje na žrtve nacionalsocijalizma bitan je dio političke kulture Njemačke i Europe“ i nezamjenjiv element demokracije, iako je kultura sjećanja danas kritizirana od populističke desnice, poručeno je sa skupa.

Benedikt XVI.: U odnosu sa Židovima nije riječ o poslanju nego o dijalogu

Nije riječ o „poslanju„ nego o „dijalogu", istaknuo je papa emeritus Benedikt XVI. u „prigovoru“ poslanom njemačkom katoličkom časopisu „Herder Korrespondenz“, zbog članka teologa Michaela Böhnkea iz rujanskog broja časopisa, u kojemu je komentirao misli Pape emeritusa u vezi s odnosom između Židova i kršćana.

Židovi u Europi očekuju porast antisemitizma

Većina vodećih židova u Europi procjenjuje da će antisemitizam nastaviti rasti u sljedećih deset godina, pokazuju rezultati online-ankete „American Jewish Joint Distribution Committee's International Centre for Community Developmentsa" (JDC-ICCD), koje je 20. studenoga objavio izraelski list Haaretz.

Predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog čestitao Židovima blagdane

U povodu nekoliko židovskih blagdana predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog požeški biskup Antun Škvorčević uputio je čestitku glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj dr. Kotelu Da-Donu i glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Lucianu Moši Preleviću.