Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Krajewski za Veliki tjedan u Ukrajini

Vatikan (IKA)

Apostolski milostinjar po treći put od početka rata putuje u Ukrajinu gdje će uz još jedno vozilo hitno pomoći, dar pape Franje, proslaviti Vazmeno trodnevlje s vjernicima, žrtvama „svetogrdnog“ rata, prenosi Vatican News.

Papa Franjo je već po povratku iz Malte najavio darivanje još jednog vozila hitne pomoći Ukrajini, koje će na Veliki četvrtak dostaviti kardinal Krajewski. Polazak je predviđen 10. travnja, na Cvjetnicu, najavljeno je u priopćenju Apostolske milostinjarnice.

Vozilo je opremljeno najsuvremenijom medicinskom opremom poput defibrilatora za djecu, koje je donirala bolnica Bambino Gesù.

Darivanje vozila hitne pomoći, kao i dan koji je odabran za njegovu dostavu, ima veliku simboličnu vrijednost, napominje se u priopćenju. Podsjeća na Isusov čin blizine i služenja za vrijeme Posljednje večere, uoči svoje muke kada je oprao noge svojim učenicima. Kada ranjena, bolesna, ili osoba u poteškoćama bude prevezena u vozilu, osjetit će zagrljaj i utjehu Pape koji želi oprati i poljubiti noge onoj braći koja trpe nepravedno nasilje rata.

Apostolski milostinjar boravit će među Ukrajincima za Veliki tjedan, susrećući stanovništvo i slaveći Vazmeno trodnevlje zajedno s kršćanskim zajednicama.

Primopredaja vozila spada u geste „učiteljstva srca“ kojim papa Franjo želi služiti Crkvi, prepuštajući se vodstvu Duha Svetoga. No, to nije izolirani čin, već ujedno poziv cijeloj Crkvi da uđe u Veliki tjedan s Kristovim stavom poniznosti i milosrđa, kako bi do Uskrsa došli potpuno obnovljeni u Duhu.