Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Krajewski u Ukrajini: Izrazio žalost zbog napada na Caritas - Spes

Lavov (IKA)

Veliku žalost izrazio je Papin djelitelj milostinje kardinal Konrad Krajewski u telefonskom razgovoru za Vatikanski radio iz Ukrajine, kamo je ponovno otputovao kako bi donio pomoć i utjehu pape Franje, osvrćući se na napad počinjen u noći između 18. i 19. rujna, na skladište Ukrajinskoga Caritasa – Spes u Lavovu, prenosi Vatican News.

Riječ je o spremištu koje je Dikasterij za službu milosrđa često rabilo za dopremanje materijala koje Papa daruje izmučenom stanovništvu. Tamo su, primjerice, bili poslani generatori struje, potom podijeljeni u područjima koja su zbog sukoba najizoliranija. Caritas je izvijestio da je skladište i sve što je bilo u njemu, sravnjeno sa zemljom; pritom je uništeno oko 300 tona humanitarne pomoći. Srećom, u napadu nije bilo žrtava.

Nova misija

Kardinal Krajewski nalazi se na području Lavova zato što je, osim dostave pomoći, predviđena inauguracija kuće prihvata za žene i djecu. To utočište izgrađeno je zahvaljujući potpori pape Franje i brojnih donatora, a njime će upravljati časne sestre albertinke.

Ta je kuća izgrađena tijekom sukoba, objašnjeno je u priopćenju Dikasterija za službu milosrđa, kako bi pružila potporu brojnim ljudima koji su pobjegli iz bombardiranih mjesta, a koji su, ne želeći napustiti zemlju, potražili utočište u Lavovu. Tamo će, u prikladno opremljenim sobama, biti pruženo gostoprimstvo samohranim majkama s njihovom djecom i ženama bez krova nad glavom. Unutar strukture, stoji u priopćenju, predviđena je i pučka kuhinja za siromašne kako bi im se pružio topli obrok i gostoljubivo mjesto. Papin djelitelj milostinje inaugurirat će kuću u ime pape Franje kao znak potpore i blizine za brojne osobe koje su bile prisiljene pobjeći zbog sukoba te im prenijeti apostolski blagoslov.

Kardinal Krajewski planira posjetiti također više zajednica koje primaju izbjeglice kako bi zahvalio volonterima i svima koji pomažu napaćenom i potrebitom narodu koji je daleko od vlastitoga doma, istaknuto je u priopćenju Dikasterija za službu milosrđa.