Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Moramo pobijediti u borbi protiv gladi i siromaštva u svijetu

Vatikan (IKA)

„Ponudite konkretna i stvarna rješenja“ kako bi se pobijedilo „u borbi protiv gladi i siromaštva“, apel je koji je uputio papa Franjo u govoru na otvorenju 42. zasjedanja Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) u sjedištu FAO-a u Rimu u četvrtak 14. veljače.

Papa je u govoru na španjolskom jeziku upozorio na „potrebe mnoštva naše braće koja pate u svijetu“, koji „žive u nesigurnim prilikama: zrak je zagađen, prirodna dobra osiromašena, rijeke onečišćene, tla zakiseljena; nemaju dovoljno vode za sebe i za svoje usjeve; njihove zdravstvene strukture su vrlo siromašne, njihovo stambeni prostor skromni i neprikladni“. Ove stvarnosti nastavljaju i dalje postojati u društvu koje je postiglo veliki napredak u svim područjima znanja. Ovaj svijet može „napredovati u svojim dobrim namjerama i pobijedit će također u borbi protiv gladi i siromaštva, samo ako to bude ozbiljno htio“, istaknuo je Sveti Otac.

Papa je izrazio nadu da će se zahvaljujući toj borbi jednog dana moći „slušati – ne kao slogan, nego kao istinu –: ‘Glad nema ni sadašnjost ni budućnost. Samo prošlost’. Da bi se postigao taj cilj, prema papi Franji „potrebna je pomoć međunarodne zajednice, civilnog društva i onih koji posjeduju resurse“. „Odgovornosti se ne izbjegavaju prebacujući je s jedne na druge, već se moraju preuzeti na sebe kako bi se ponudilo konkretna i stvarna rješenja”. Sveta Stolica je oduvijek „podupirala napore koje su poduzimale međunarodne agencije u borbi protiv siromaštva“, podsjetio je Papa.

Ključne riječi:
glad ifad Papa siromaštvo