Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen nacrt Završnoga dokumenta Sinode o Amazoniji

Vatikan (IKA)

U prisutnosti pape Franje u ponedjeljak 21. listopada održana je u Vatikanu 14. opća kongregacija Sinode o Amazoniji, na kojoj je, pred 184 sinodskih otaca, predstavljen nacrt Završnoga dokumenta.

Glavni izvjestitelj posebne Biskupske sinode za Panamazonsko područje kardinal Claudio Hummes, umirovljeni nadbiskup São Paula i predsjednik Panamazonske crkvene mreže (REPAM), predstavio je u Sinodskoj dvorani tekst koji sadrži rezultate izlaganja održanih tijekom radova, i koji će sada razmotriti manje skupine kako bi razradile „zajedničke vidike“. Te će prijedloge u srijedu i četvrtak glavni izvjestitelj i posebni tajnici, uz pomoć stručnjaka, unijeti u Završni dokument. Potom će tekst pregledati Povjerenstvo za sastavljanje dokumenta, a u petak 25. listopada poslijepodne, tijekom 15. opće kongregacije, bit će pročitan. Na kraju, u subotu poslijepodne, na 16. općoj kongregaciji, glasat će se o Završnom dokumentu.

I današnja je kongregacija započela molitvom Trećega časa. Propovijedao je nadbiskup Trujilla Miguel Cabrejos Vidarte, predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM), koji je istaknuo primjer sv. Franje i Pjesme stvorova. Za Franju ljepota nije pitanje estetike nego ljubavi, bratstva po svaku cijenu, milosti po svaku cijenu. Taj Asiški svetac prihvaća sva stvorenja s ljubavlju i nikad viđenom privrženošću, te im govori o Gospodinu potičući ih da Ga slave, rekao je nadbiskup, prenosi Vatican News.

Poznavati, prepoznati i vratiti – riječi su koje obilježavaju ‘ritam’ duhovnoga hoda Asiškoga siromaška, odnosno to znači upoznati najveće Dobro, prepoznati Njegove blagodati i vratiti Mu hvalu. Za svetoga Franju, naime, grijeh je prisvajanje volje, ali i dobra koje Gospodin čini u ljudskom biću; hvala, naprotiv, znači vraćanje. Sve stvoreno će, dakle, kako kaže sveti Franjo u Pjesmi stvorova, posredovati u upravljanju hvale Bogu. Ono, naime, ispunja prazninu ljudskoga bića koje je zbog grijeha lišeno glasa dostojnoga za hvalu Stvoritelju. Sveti Franjo u Bogu otkriva mjesto stvaranja i sve stvoreno vraća Bogu, jer u Njemu vidi Oca sviju, ali i Oca svega, poručio je mons.  Cabrejos Vidarte.

Radovi 14. listopada završili su izlaganjem posebnog gosta koji se osvrnuo na temu cjelovite ekologije, posebno u odnosu na klimatske promjene.