Budi dio naše mreže
Izbornik

Kršćanska obiteljska revija Kana dobila veliko priznanje HDKN-a

Zagreb (IKA)

Kršćanska obiteljska revija „Kana“ primila je priznanje Hrvatskoga društva katoličkih novinara (HDKN) za 50 godina postojanja i širenja kršćanske misli.

HDKN je priznanja i nagrade dodijelilo 22. svibnja, u prigodi 54. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija, i to virtualno – putem izravnoga prijenosa na YouTube kanalu Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta u Zagrebu. Nagrade je dodijelio predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za sredstva društvenih komunikacija hvarski biskup Petar Palić, a uz to je održan i okrugli stol „Online komunikacija Crkve – izazovi i prilike“.

Kao jedinstven vjerski časopis na hrvatskoj medijskoj sceni, „Kana“ svevremenskim tekstovima i pristupom odolijeva senzacionalizmu i nastavlja graditi okosnicu vrijednoga kršćanskog štiva u tiskanom obliku. Pokrenuta iz entuzijastičnog žara u kasno proljeće 1970. na tada siromašnoj crkvenoj medijskoj sceni, „Kana“ je zablistala kao najtiražniji i najpopularniji list. Danas, kada su tiskani mediji pogurani na margine medijske scene, nešto teže, ali još uvijek uspješno pronalazi put do čitatelja kao pouzdana i postojana aktualnost. Nudeći originalne pristupe temama vrsnih katoličkih intelektualaca, taj mjesečnik čitaju kršćanske obitelji, intelektualci i svi oni koje zanima „vrijeme i Riječ“, stvarnost u kojoj Bog poziva čovjeka i sve ono što je čovjeku svojstveno na najviše zajedništvo svoje ljubavi.

Zaviri li se u bogatu tradiciju kršćanske revije, prepoznat će se da su kriteriji već od prvoga broja postavljeni vrlo visoko, a očuvani su sve ove godine. Jedan od stupova bogate tradicije „Kane“ zasigurno je i vrijedna rubrika „Pitanje sadašnjega trenutka“ koja se zadržala do danas, a pisali su je kao autorsku kolumnu Tomislav Šagi-Bunić, Vjekoslav Bajsić, Bono Zvonimir Šagi, Željko Tanjić i, danas, Josip Grbac. „Kanu“ je gotovo 40 godina požrtvovno uređivao Albert Turčinović, koji je zaslužan za dosadašnji izgled i sadržaj revije koja se može uvijek iznova čitati, a od 2019. godine „Kana“ je osvježena novim uredništvom koje predvodi Maja Petranović kao glavna urednica koja je časopisu pristupila u duhu vremena u kojem se nalazimo, zadržavši originalnost i smjerokaz časopisa. U tom kontekstu „Kana“ je dobila i svoju Facebook stranicu putem koje se digitalno povezuje s čitateljima, dijeleći sadržaj povezan s časopisom i kršćanskom misli.

Uz vrsne autore, koncilske teme, aktualne političke, obiteljske, putopisne, do duhovnih meditacija, kolumni istaknutih autora, rubrika poput „Vrijeme i riječ“, „Kulturni mozaik“, „Ekumenizam“, „Kršćanska magistrala“, „Odgoj za medije“, „Vama djeco“, „Biljna ljekarna“, „Kana“ iz broja u broj donosi niz zanimljivih tema, za svakoga ponešto, radi izgradnje čovječnijeg svijeta. S obzirom na dugu tradiciju, aktivno zalaganje uredništva i autora za širenje i svjedočenje evanđeoske vrijednosti, „Kana“ je priznanje HDKN-a istinski zaslužila. U slavljeničkom ruhu uskoro će izaći i jubilarni dvobroj Kane (svibanj – lipanj) koji će sabrati bogatu baštinu jedinstvene kršćanske revije kroz prizmu svojih suradnika i dosadašnjih urednika.

Nagradu za životno djelo HDKN dodijelio je don Antonu Šuljiću, s obzirom na dugogodišnje kvalitetno novinarsko, publicističko, uredničko i izdavačko djelovanje u širenju Radosne vijesti putem medija. Velik dio toga djelovanja don Anton Šuljić širio je upravo u okvirima Kršćanske sadašnjosti, što u izdavačkoj djelatnosti, što u onoj medijskoj.

Ključne riječi:
nagrada hdkn kana šuljić