Budi dio naše mreže
Izbornik

U Josipovu svetištu otvorena likovna izložba „Initium novum” Krešimira Nikšića

Karlovac (IKA)

U galeriji „Martin Borković” 4. rujna svečano je otvorena nova likovna izložba akademskog slikara Krešimira Nikšića „Initium novum”. Organizacija izložbe ostvarena je suradnjom Marijane Horvatić, mons. Antuna Sente, ml. i samog autora.

Pastoralni centar Nacionalnog svetišta svetog Josipa s razlogom je bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Postoji, naime, određena doza novosti u slikarskom ciklusu tog autora koju su donijela izložena ostvarenja a to je zadiranje jednog apstraktnog majstora u područje figuracije.

Na platnima velikih formata Nikšić je prikazao neke od najpoznatijih događaja iz Biblije, kao što su scena posljednje večere, Isus na Maslinskoj gori, prikazi Kristove muke, Abrahamovo žrtvovanje Izaka, nježan zagrljaj svetog Josipa. Program otvorenja započeo je izvedbom Lucije Klarić, studentice Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, koja je otpjevala „Panis Angelicus”. Moderatorica izložbe bila je Marijana Horvatić.

Nakon uvodnih riječi okupljenima se obratio mons. Sente, ml., domaćin, ali i jedan od organizatora. Izrazio je zadivljenost izloženim slikama koje su, prema mišljenju svećenika koji su ih imali prilike već vidjeti, dostojne krasiti crkvene oltare. Premda dosad apstraktni slikar, Nikšić je iznimno uspješno prikazao ljudski lik Krista, apostola, svetog Josipa, Djevice Marije. Likovni kritičar Nikola Albaneže koji je sastavio predgovor izložbi nažalost je bio spriječen prisustvovati otvorenju, stoga je Marijana Horvatić u njegovo ime pročitala napisani osvrt na „Nikšićeve kolorističke iluminacije Riječi”, kako ih naziva Albaneže.

U svome govoru svake slike dotaknuo se don Anton Šuljić, pomoćnik direktora Kršćanske sadašnjosti, ujedno i književnik te likovni kritičar. Skrenuo je pozornost na izvrsnu upotrebu boja, igre svjetla i sjene, snagu prikaza određenih scena, kao što je Kristovo nošenje križa. Na svim slikama pozadina je vrlo tamna, a ljudski likovi su oni koji donose svjetlo (ovo se posebno odnosi na lik Krista). Potaknuo je autora da nastavi taj likovni, ali i duhovni put koji je započeo. Na samom kraju službeno je otvorio izložbu.

Prije nego što su okupljeni krenuli u proučavanje postavljenih slika, s nekoliko riječi obratio se i sam umjetnik Nikšić. Zahvalio je svima koju su na bilo koji način pomogli u ostvarenju toga događaja. Također je otkrio da je, po uzoru na sve velike slikarske majstore, u slici naslova „Posljednja večera” ubacio vlastiti lik (to je razlog zašto se vidi trinaest a ne dvanaest likova uz Isusa). Program je započeo glazbom, a tako je i završio. Prvi mješoviti pjevački zbor Hrvatskih branitelja „Petar Svačić” zaključio je službeni dio susreta izvedbom pjesme „Zdravo budi sveti Josipe”.

U kratkom vremenskom razdoblju koliko djeluje galerija „Martin Borković” izmijenilo se mnogo kvalitetnih izložbi, što onih čiji su autori bili domaći karlovački umjetnici ili priznati hrvatski slikari. Svako obogaćivanje društvene zajednice kulturnim sadržajima hvalevrijedno je djelo i poticaj drugima da ustraju u pružanju Karlovčanima umjetnost na dlanu.