Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo fra Daroslav Miklaušić, dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču

Beč (IKA)

Fra Daroslav Miklaušić, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču, okrijepljen svetim sakramentima blago u Gospodinu preminuo je u srijedu 3. ožujka u bolnici u Beču, u 74. godini života, 57. redovništva i 48. svećeništva.

Fra Daroslav Miklaušić, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču, okrijepljen svetim sakramentima blago u Gospodinu preminuo je u srijedu 3. ožujka 2021., u bolnici u Beču, u 74. godini života, 57. redovništva i 48. svećeništva.

Fra Daroslav (Ivan) Miklaušić rođen je 18. lipnja 1947. u Zagrebu, kao najmlađi od četvero djece, od oca Vojka i majke Blaženke rođ. Štromar. Nakon osnovne škole, 1962. godine stupio je u Franjevačko sjemenište u Zagrebu. U novicijat  Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ušao je 15. kolovoza 1964. u Cerniku. Nakon godine novicijata, 16. kolovoza 1965. položio je prve redovničke zavjete. Studirao je kratko na Trsatu u Rijeci, a zatim 1970. godine odlazi u Austriju, u Tirolsku franjevačku provinciju gdje završava teologiju. Svečane redovničke zavjete položio je 5. prosinca 1971. u Iloku, a za svećenika je zaređen 12. kolovoza 1973. godine u Schwazu, u Tirolu.

Nakon svećeničkog ređenja obavljao je službu kateheta u Zagrebu na Kaptolu, a zatim i službe vikara i ekonoma samostana. Nakon toga izabran je za definitora Provincije te obavlja službu magistra novaka, a potom gvardijana i župnika u Cerniku. Kratko nakon toga je na službi župnog vikara u Virovitici. Od 1986. do 1990. bio je na službi dušobrižnika hrvatskih iseljenika u Sydneyju u Australiji. Po povratku bio je na službi župnog vikara u Našicama, zatim kao župnik u Petrovskom i župni vikar u Čakovcu. Godine 1997. odlazi u Hrvatsku katoličku misiju u Beč, gdje ostaje sve do smrti na službi dušobrižnika hrvatskih radnika, što je polovica njegova služenja kao svećenika.