Budi dio naše mreže
Izbornik

Tiskana fotomonografija „Zauvijek okrunjena“ o Gospinim jubilejima u Sinju

Sinj (IKA)

U nakladi Franjevačkog samostana Gospe Sinjske tiskana je fotomonografija „Zauvijek okrunjena“, koja na 400 stranica bilježi slavlje dvaju sinjskih jubileja: tristotu obljetnicu slave obrane Sinja uz Gospin zagovor (1715. – 2015.) i tristotu obljetnicu krunjenja Slike Čudotvorne Gospe Sinjske (1716. – 2016.).

Ostvarenje projekta započelo je 10. prosinca 2018. tijekom susreta na kojem su sudjelovali tadašnji sinjski gvardijan fra Petar Klapež, župnik fra Perica Maslać, tadašnji samostanski ekonom fra Filip Budić i fra Šimun Markulin. Već je na tom sastanku istaknuta potreba da se u novoj knjizi – osim dvaju jubilarnih slavlja – predstave i plodovi sedmogodišnje priprave (2008. – 2014.). Osim toga, naglasak je bio stavljen i na suradnju triju institucija: Franjevačkog samostana Gospe Sinjske, Grada Sinja i Viteškog alkarskog društva čiji je zajednički rad omogućio ostvarenje mnogobrojnih projekata, a koji su izravno bili povezani s proslavom Gospinih jubileja. Na samom početku odlučeno je da se u nakladi sinjskog samostana tiska fotomonografija, izdanje koje će oku suvremenog čitatelja biti privlačnije i zanimljivije. Tada zacrtane planove potvrdio je i samostanski kapitul, a i tadašnji provincijal fra Joško Kodžoman je i više puta izrazio podršku započetom djelu.

Slijedilo je istraživanje arhivske građe i prikupljanje potrebnih materijala, kao i sama sistematizacija prikupljene građe. Samostanska i župna arhiva nije sadržavala dovoljno fotografskog materijala, a mnoge pohranjene fotografije nisu zadovoljavale suvremene grafičke kriterije, stoga je potražena pomoć od profesionalnih fotografa. Uz to, 12. svibnja 2019. upućen je i javni poziv svim Gospinim štovateljima u kojem ih se molilo da sudjeluju u projektu dostavljanjem svojih fotografija, a odzvale su se i brojne institucije.

Fotomonografija „Zauvijek okrunjena“ ima 6 poglavlja i kronološki obrađuje slavlja i događaje od 3. kolovoza 2008. do kraja 2016. godine. U tom vremenskom razdoblju treba istaknuti tri slavlja: 1) otvaranje sedmogodišnje priprave – kardinal Vinko Puljić; 2) središnje slavlje tristote obljetnice slavne obrane Sinja uz Gospin zagovor – kardinal Josip Bozanić; 3) središnje slavlje tristote obljetnice krunjenja Slike – mons. Marin Barišić. Važnost tih slavlja ponajbolje opisuje odluka Hrvatskog sabora od 20. siječnja 2009., u kojoj se ističe da je jubilarna proslava slavne obrane od „nacionalnog značenja“; kao i pismo pape Franje od 20. svibnja 2015., u kojem Vrhovni svećenik ističe da je veoma obradovan „ljepotom marijanske pobožnosti koja se njeguje u svetištu Blažene Djevice Marije u Sinju“. Opisivanje tog vrlo važnog razdoblja u povijesti sinjskog samostana i župne zajednice svojim stručnim i bratskim savjetima pratili su: fra Petar Klapež, fra Ante Čovo, fra Perica Maslać, fra Filip Budić, fra Gabrijel H. Jurišić, fra Stjepan Čovo, fra Frano Doljanin, fra Pavao Vučković, fra Antonio Mravak, fra Stipe Šušnjara, fra Bože Vuleta, fra Domagoj Runje, fra Jure Župić, don Josip Dukić, don Slavko Kovačić, Ivan Balta, Ivan Botica, Igor Vidalina, Anita Librenjak i Monika Vrgoč.

Pozdravne retke fotografije napisali su nadbiskup Marin Barišić, bivši provincijal fra Joško Kodžoman, aktualni provincijal fra Marko Mrše, bivši gvardijan fra Petar Klapež, aktualni gvardijan fra Ante Čovo, gradonačelnica Kristina Križanac i predsjednik VAD-a Stipe Jukić. Uz to, surađivalo se i s akademskim slikarom Ivanom Grgatom i akademicima Kažimirom Hrastom i Radoslavom Tomićem te Zoraidom Demori Staničić.

Deo Optimo Maximo zahvaljujemo za dovršeno djelo, a posvećujemo ga svim štovateljima Čudotvorne Gospe Sinjske i njezinim hodočasnicima. S ponosom čitateljima predajemo učinjeno, a nadati nam se da će fotomonografija ‘Zauvijek okrunjena’ onima koji dolaze biti lijepo svjedočanstvo proslave jubilarnih slavlja 2015. i 2016. godine”, poručili su franjevci samostana Gospe Sinjske.

Knjiga se može nabaviti u sinjskom samostanu ili naručiti e-mailom zupa.sinj@gmail.com.

Tiskana fotomonografija „Zauvijek okrunjena“