Budi dio naše mreže
Izbornik

Ekumenski molitveni hod po pulskim crkvama

Pula (IKA)

Ekumenska molitvena osmina za jedinstvo kršćana, koja traje od četvrtka 18. do četvrtka 25. siječnja, u Porečkoj i Pulskoj biskupiji posebno se obilježava molitvenom hodom po pulskim crkvama. Tijekom trajanja osmine svake se večeri na tu nakanu služi misa u jednoj od pulskih crkava, izvijestila je Porečka i Pulska biskupija.

Početak molitvene osmine je uvijek uobičajeno u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. U četvrtak 18. siječnja misa na ekumensku nakanu slavljena je u filijalnoj crkvi katedralne župe, crkvi Misericordiae na Danteovom trgu, predvodio je katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj, uz koncelebraciju preč. Milivoja Korena te vlč. Dragutina Petrovića.

Na početku propovijedi uz početak Molitve osmine za jedinstvo kršćana, propovjednik je istaknuo da se za jedinstvo treba moliti svaki dan, a ne samo uoči blagdana Obraćenja sv. Pavla. „Isus je na Posljednjoj večeri svima nama ostavio one riječi, kada je molio ‘Oče, daj da svi budu jedno kao što smo Ti i ja jedno'”, istaknuo je.

Na pitanje što je ekumenizam, a što on nije, pročitao je retke objavljene na kraju knjižice koja je pripremljena za ovogodišnju Molitvenu osminu: „Ekumenizam nije politika. Ekumenizam je dublja vjernost Isusu Kristu i Crkvi. Ekumenizam nije fronta ujedinjenih kršćana protiv ateista. Ekumenizam je skupni kršćanski napor za obraćenjem srca. Ekumenizam nije popuštanje u vjeri, odricanje vlastite prošlosti ni skrivanje vjerskih razlika. Ekumenizam je skupni napor kršćana za dubljim poznavanjem vlastite baštine i poštivanjem tuđih vjerskih vrednota; ekumenizam je razgovor medu kršćanima na ‘ravnoj nozi’. Ekumenizam nije ‘vrbovanje’ pristalica za vlastitu zajednicu. Ekumenizam jest napor da svi – različiti – postanemo što bliži Isusu Krístu i tako bliži jedni drugima i svim ljudima. Ekumenizam nije ‘moda’. Ekumenizam je znak duboke i prave vjere. Ekumenizam nije smišljena taktika. Ekumenizam je nadanje da će Bog udijeliti milost obraćenja svijetu. Ekumenizam nije sud nad kršćanskom prošlošću. Ekumenizam je vjera u kršćansku budućnost“, rekao je te dodao da moliti za ekumenizam znači moliti za jedinstvo: biti jedno u Bogu, Kristu i Duhu Svetom.

U nastavku se osvrnuo na misno evanđelje u kojem nam evanđelist Marko donosi opis kako je mnoštvo tražilo Isusa Krista. „Za njim je išao silan svijet, jer oni hrle onome koji jedini može pomoći, koji ozdravlja, traže Onoga koji im jedini može dati odgovore na sva pitanja i smisao života“. U tom je kontekstu propovjednik upitao „gdje je mnoštvo ovoga vremena, u svijetu u kojem živimo? Zašto to mnoštvo danas ne dolazi, zašto ne traži Isusa? Mnoštvo o kojem slušamo u evanđelju dolazi i želi dotaknuti Učitelja. Oni dolaze s vjerom, dok mi, kršćani našega vremena, željeli bismo riješiti neke naše životne probleme, ali ne tražimo pomoć od Krista. Veliki je broj onih koji će tražiti neka brza ozdravljenja kod različitih lažnih proroka koji ne djeluju u ime Isusa. A Isus? On je ovdje: prisutan u sakramentima. On  ozdravlja preko sakramenta bolesničkog pomazanja, djeluje u sakramentu euharistije. I nema boljega lijeka kad dođeš uništen, potišten, obeshrabren, mučen s različitim problemima, u nekoj svojoj krizi pred Gospodina, kad otvoriš srce za Njegovu riječ. Nema ljepše adrese od crkve, jer On je ovdje“, rekao je.

Evanđelje nas želi potaknuti da dotaknemo Isusa. On čini više jer On će dotaknuti naše srce, On će nas podići i ozdraviti, osloboditi i ohrabriti da možemo hrabro nastaviti živjeti dar života, naglasio je. Propovjednik je potaknuo na molitvu za one koji su se udaljili i koji žive daleko od Krista i ne traže Njegovu pomoć. „Molimo da se vrate na izvor, a izvor je svaka misa, molitva, sakramenti, čitanje Božje riječi.“

U duhu evanđelja, podsjetio je kako je Isus ulazio u mnoge kuće, a to isti želi i danas. „Želi doći u tvoje srce, u tvoj dom, u tvoju obitelj, jer On je Onaj isti Krist koji je prije 2000 godina ozdravljao, oslobađao. Otvorimo srce da i nas Gospodin oslobodi svega onoga što nije dobro, što nas udaljuje od Njega, što nas često baca da klonemo, da izgubimo volje. Neka nam ovo evanđelje bude poticaj da i mi duhovno ozdravimo, a onda kad smo mi duhovno zdravi  možemo razumjeti što je ekumenizam i možemo moliti za jedinstvo među svim kršćanima,  da budemo jedno“, rekao je na kraju propovijedi.

Drugoga dana, 19. siječnja, misa na ekumensku nakanu se slavi u Župi Krista Spasitelja, u naselju Veli Vrh, trećega dana u crkvi Gospe od Mora na Stoji, četvrtoga dana u Župi sv. Josipa, petoga dana u Župi sv. Antuna Padovanskog, šestoga dana slavi se u Župi sv. Ivana Krstitelja, a pretposljednji dan misa se na ekumensku nakanu slavi u  Samostanu sv. Franje Asiškog.

Na blagdan Obraćenja sv. Pavla apostola, 25. siječnja, završetak Molitvene osmine bit će proslavljen misom u župnoj crkvi sv. Pavla apostola s početkom u 18 sati, pod predsjedanjem vlč. Vladimira Brizića. Ta župa toga dana ujedno slavi blagdan svog naslovnika, izvijestila je Porečka i Pulska biskupija.