Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo vlč. prof. Adriano Andrijančić

Kringa (IKA)

Vlč. prof. Adriano Andrijančić, umirovljeni svećenik Porečke i Pulske biskupije, osnažen sakramentima, blago je u Gospodinu preminuo na Veliki četvrtak, 28. ožujka 2024. godine, u domu u Kringi, u 84. godini života i 60. godini svećeništva.

Vlč. Andrijančić rođen je u Kršanu, župi Pićanskog denata, 9. srpnja 1940. godine, od Ivana i Ruže r. Frankola. Odrastao je u izuzetno pobožnoj obitelji uz dva brata, Josipa i Renata, te dvije sestre, Mariju i Ljubicu. Majka mu je rano preminula. Otac Ivan je podigao djecu u dubokom vjerskom ozračju, bio je desna ruka svećenicima, uvijek na raspolaganju za sve potrebe u župi kako svojim radom tako i, unatoč skromnim mogućnostima, darivanjem sredstava za crkvu. Najstarija sestra bila je orguljašica.

Iz takve obiteljske pozadine vlč. Adriano je otišao u Pazinsko sjemenište gdje je završio gimnaziju i Visoku teološku školu. Za svećenika je zaređen u Čepiću 9. kolovoza 1964. godine. Mladu misu slavio je u rodnom Kršanu u rujnu iste godine. Odmah po primanju reda prezbiterata dodijeljen je na službu župnog vikara u Labinu gdje ostaje do 1971. godine, kada preuzima župe Rovinjsko Selo i Sošiće. Godinu dana kasnije, 1972., preuzima Župu Lindar. Nakon nekog vremena odlazi u Njemačku, gdje je u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Biberach, u Biskupiji Rottenburg-Stuttgart, naslijedio pok vlč. Marija Stefanuttija u vođenju katoličke zajednice, a napose je bio angažiran u pastoralu talijanskih i hrvatskih doseljenika. Ondje ostaje do 1991. godine.

U studenom 1992. preuzima službu u mjestu Ziemetshausen, u Biskupiji Augsburg, gdje ostaje do kraja listopada 1999. kada je razriješen službe. Nakon toga je djelovao kao ispovjednik na hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku u poznatom marijanskom svetištu Altötting u Bavarskoj. U poznijim godinama posvetio se pastoralu vjernika koji pohađaju tradicionalnu latinsku misu na širem području južne Bavarske i Austrije.

Osim dovršenog studija teologije u Pazinu, uz dopuštenje biskupa Dragutina Nežića, u Zagrebu je studirao romanistiku i sociologiju.

Povremeno je posjećivao rodni kraj, a ponekad  se je s kolegama svećenicima iz Porečke i Pulske biskupije susretao i na svećeničkim tečajevima u Zagrebu.

Preminuo je, nakon duže bolesti, u Domu za starije i nemoćne u Kringi.

Misa za pokojnika bit će u srijedu, 3. travnja 2024. godine u 12 sati u crkvi Svetog Jakova na groblju u Kršanu, a nakon toga sprovod.