Budi dio naše mreže
Izbornik

Na splitskom Kmanu proslavljen blagdan Marije Pomoćnice kršćana

Split (IKA)

Župa Pomoćnice kršćana na Kmanu proslavila je petak 24. svibnja blagdan svoje nebeske zaštitnice – Marije Pomoćnice kršćana. Nakon procesije s Gospinim kipom po ulicama Kmana, započelo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.

Nadbiskup je misu predvodio uz koncelebraciju župnika i voditelja oratorija don Ivana Alojzija Terze, SDB te ostalih svećenika. Euharistijsko slavlje animirao je Veliki zbor župe Pomoćnice kršćana.

Osvrćući se na Isusovo prvo znamenje u Kani Galilejskoj (Iv 2, 1-12), mons. Barišić je istaknuo kako nije slučajno da Marija prva uočava nedostatak vina. „Marija prva uočava da je na svadbi nestalo vina, što nije slučajnost, jer je ona ljubavlju vezana s ovom mladom obitelji, kao i sa svim obiteljima kroz povijest. Ona ne kritizira stvarnost i ne traži tko je odgovoran, nego pokušava pomoći mladencima“.

U nastavku homilije naglasio je kako središnju ulogu u Kani Galilejskoj ima Isus Krist, jer je on zaručnik pun ljubavi, koji ostvaruje Novi savez čovjeka s Bogom. „Pretvarajući vodu u vino, Isus Krist nam na simboličan način pokazuje novost svoga zaručništva, koja se sastoji u darivanju vina ljubavi i opraštanja cijelom svijetu. Od Adama su sva naša vina razvodnjena, a Krist je onaj koji nas u našim slabostima prihvaća i želi nam darovati vino punine vječnog života“.

Savršeni putokaz za prihvaćanje novosti Kristova zaručništva pronalazimo u Mariji, te je zbog toga trebamo pustiti u naše živote i obitelji, pojasnio je nadbiskup. „Kana Galilejska je trajni događaj u životu svih nas, a očituje se u patnjama, križevima, bolestima i slabostima. Da bismo mogli prihvatiti novost Kristova zaručništva, potrebno je stvoriti odnos s Marijom, slijediti njezine upute i slušati njezine riječi. Ona je ona koja najbolje poznaje svoga Sina, našega Spasitelja, te nam trajno pokazuje put do Njegove ljubavi koja nas oslobađa od svih tereta svakodnevnoga života“.

Zaključujući homiliju, poželio je svim vjernicima da u svojim obiteljima Bogu daruju mjesto koje zaslužuje jer samo na taj način možemo postati plodno tlo za pretvorbu Njegove ljubavi.

Na kraju euharistijskog slavlja, župnik don Ivan Alojzije Terze zahvalio je mons. Barišiću za ohrabrivanje i učvršćivanje u vjeri, a župljani su mu darovali kipić Isusa – Dobroga Pastira. Župnik je zahvalio i svima koji su svojim radom pridonijeli proslavi župne zaštitnice.

Župa se za proslavu blagdana pripremala trodnevnicom, a mise je predvodio don Mladen Delić. Održan je i bogat duhovni program kroz koncert „Mariji u čast“, monodramu Ivana Raosa „Vječno nasmijano nebo:kronika moga djetinjstva“ koju je izveo Trpimir Jurić te  molitveno bdijenje pod nazivom „Dođi za mnom“.

Ključne riječi:
barišić Kman pomoćnica kršćana