Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakoni Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu završili Pastoralnu godinu

Split (IKA)

Šestorica polaznika neposredne pripreme za đakonat i prezbiterat Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu završili su svoju šestu Pastoralnu godinu. Tom im je prigodom dr. sc. Nediljko Ante Ančić, voditelj Pastoralne godine u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji uručio 25. svibnja Potvrde o završetku pastoralne.

Naime, đakoni su pohađali predavanja i položili sve propisane ispite Pastoralne godine u zimskom semestru 2021./21. u trajanju od osam tjedana, po tri dana u tjednu i u ljetnom semestru 2021. osam tjedana, po tri dana u tjednu. U zimskom semestru imali su predavanja o župnoj katehezi; o pastoralu djece, mladih i duhovnih zvanja; o pastoralu zaručništva, braka i obitelji; o pastoralu bolesnika i Caritasu; o svećeničkoj liturgijskoj službi; o župnoj administraciji i upravljanju materijalnim dobrima. Popis predavanja u ljetnom semestru bio je: Sakrament pomirenja, Pastoralna medicina, Crkveni pokreti, Svećenička pjevačka služba (u oba semestra), Propovjedništvo i Komunikologija (oba semestra).

Tijekom pastoralne godine svaki od njih obavio je predviđeni pastoralni praktikum kod župnika mentora gdje je boravio svakog vikenda te u određenom vremenu koje je propisano za Božić i za Uskrs.

Petorica od njih bit će zaređeni za svećenike 26. lipnja u Solinu. Dvojica su đakoni Splitsko-makarske nadbiskupije: Roko Kaštelan (pastoralni praktikum obavio u Župi sv. Nikole – Metković) i Marijan Šitum (Mejaši – Split), Ante Škugor (Baldekin – Šibenik) đakon je Šibenske biskupije, fra Nikola Žulj (Gospa od Zdravlja – Split) član je Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a fr. Matej Trupina (Gospa od Ružarija – Split) član je dominikanaca, Reda propovjednika. Prije ređenja sudjelovat će na duhovnim vježbama od 13. do 18. lipnja u Vepricu.

Đakoni Centralnoga bogoslovnog sjemeništa završili Pastoralnu godinu

Ključne riječi:
đakon pastoralna godina