Budi dio naše mreže
Izbornik

Hvarski biskup mons. Palić posjetio Hrvatsku katoličku misiju u Irskoj

Zagreb (IKA)

U petak, 24. svibnja 2019. godine, na poziv voditelja Hrvatske katoličke misije Dublin vlč. Josipa Levakovića, u pohode Hrvatskoj katoličkoj zajednici u Irskoj došao je hvarski biskup mons. Petar Palić u pratnji kancelara svoje biskupije, vlč. Ivana Jurina, objavljeno je na Facebook stranici Hrvatski Katolici u Irskoj.

U sjedištu Misije, mons. Palić se u pratnji vlč. Jurina i vlč. Levakovića uputio u posjeti Veleposlaniku Republike Hrvatske u Republici Irskoj, gosp. Ivanu Mašini. Potom su se uputili u posjet mons. Diarmuidu Martinu, nadbiskupu dublinskome i primasu Irske.

Sutradan, u subotu, 25. svibnja 2019. godine mons. Palić slavio je središnje Misno slavlje drugoga po redu Hodočašća Hrvata u Irskoj u irsko nacionalno marijansko svetiše Naše Gospe od Knocka – Kraljice Irske. Hodočašće se dogodilo u godini kada slavimo 140. godišnjicu ukazanja u Knocku.


Toga dana, u 7.45h mons. Palić je blagoslovio i ispratio na put prema Knocku skupinu hodočasnika koji su krenuli autobusom iz Dublina, ispred St. Mary’s (Haddington Road, Dublin 4), moleći pritom i za sve ostale hodočasnike koji su iz svojih mjesta toga dana pošli put Knocka na naše Hodočašće – iz Corka, Letterkennyja, Limericka, Galwayja… Po dolasku u Knock svećenici i biskup su se stavili na raspolaganje za Sv. ispovijed na hrvatskome jeziku u Kapelici pomirenja. Uslijedio je posjet rektoru svetišta, vlč. Gibbonsu, te pobožnost Križnoga puta na obližnjoj Kalvariji.


U 15.00h svi smo bili u Župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja, na čijemu vanjskom zidu (zidu od svetišta) se dogodilo ukazanje. U 15.15h smo u župnoj crkvi započeli Sv. misu koju je predslavio mons. Palić, a na kojoj su posluživali franjevački kandidati iz Samobora – Tadija Visković i Antonio Gospić, kao i Stjepan Svrtan koji je za ovo hodočašće došao čak iz Engleske. Sv. misu su pjesmom animirali Zborovi naše HKM Dublin.
Za vrijeme Sv. mise molitvom smo otvorili i Godinu molitve u našoj HKM Dublin za obitelji i duhovna zvanja – koja će trajati do sljedećega Hodočašća – 2020. godine.


Nakon Sv. mise uslijedio je prvi koncert Zbora mladih naše HKM Dublin, na kojemu je jednom pjesmom sudjelovala i skupina djece iz naše Misije.
Uslijedila je i zajednička fotografija ispred Bazilike, te smo tada pošli svojim kućama – vjerujem, zahvaljujući Gospodinu na ovom divnom danu i snazi zajedništva s Bogom i bližnjima, objavljeno je na Facebook stranici Hrvatski Katolici u Irskoj.