Budi dio naše mreže
Izbornik

Vjeroučenici iz Postira posjetili židovsku i islamsku vjersku zajednicu u Splitu

Split (IKA)

Vjeroučenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Postira na Braču zajedno s učiteljem katoličkoga vjeronauka Jadranom Bašićem i hrvatskoga jezika Stipanom Šandrkom pohodili su u utorak 12. ožujka, u sklopu izvanučioničke integrirane nastave, židovsku vjersku općinu i medžlis islamske vjerske zajednice u Splitu.

Dio je to projekta kojim se želi potaknuti učenike na međureligijski dijalog, a za što je prethodno potrebno što bolje upoznavanje drugih religija, kao i na prihvaćanje različitosti. Nastava je održana pod nazivom „Upoznavanje islamske i židovske vjerske zajednice s naglaskom na njihov vjerski, obiteljski i društveni život”. Za pohoda tim vjerskim zajednicama doznali su osnovne podatke o židovskoj sinagogi i medžlisu islamske zajednice. Učenicima je posebno zanimljivo predočena usporedba obilježja kršćanskih crkava sa sinagogama i džamijama. Ponešto su doznali i o temeljnim učenjima tih monoteističkih religija.

Židovska vjerska zajednica u Splitu ima stotinjak pripadnika, dok islamska zajednica u Splitu ima gotovo tisuću pripadnika, a na području Splitsko-dalmatinske županije je oko 2300 muslimana. Glavni imam splitske zajednice Vahid Hadžić izrazio je radost što vjeroučitelj već godinama ostvaruje suradnju učenika iz te škole s islamskom zajednicom. Pohvalio je sudjelovanje učenika u zanimanju za pripadnike drugih vjeroispovijesti.

Neposredno prije obilaska vjerskih zajednica učenici su imali molitveni program u crkvi Gospe od Zdravlja u središtu grada, a svoj su posjet toj omiljenoj splitskoj crkvi zaključili zajedničkim fotografiranjem pred spomenikom fra Filipa Grabovca u predvorju franjevačkoga samostana.