Budi dio naše mreže
Izbornik

42. hrvatski folklorni festival Zapadne Kanade

Vancouver (IKA)

U nedjelju 19. svibnja svečano je zaključen 42. hrvatski folklorni festival Zapadne Kanade koji se ove godine održao u Vancouveru u organizaciji Tamburaškog orkestra “Kardinal Stepinac”, (TOKS).

Hrvatske folklorne udruge u zapadnoj Kanadi već se dugi niz godina tradicionalno okupljaju tijekom produženog vikenda u svibnju na Hrvatskom folklornom festivalu zapadne Kanade (WCCFF). Taj je Festival najvažnija smotra hrvatskog folklora na zapadnoj obali, a ujedno i najveće okupljanje Hrvata na tim prostorima. Duga povijest Festivala svjedoči da naši iseljenici, premda na tisuće kilometara udaljeni od Domovine, ustrajno rade na održavanju i promicanju hrvatske kulturne baštine, kao i prenošenju te ljubavi na mlađe naraštaje.

 

Uz redovne sudionike, grupe iz Calgaryja, Edmontona, Winnipega, Victorije i Vancouvera, ove godine su gostovale i folklorne udruge iz Hamiltona (Kanada) i San Josea (SAD).

Program Festivala započeo je zajedničkim okupljanjem u večernjim satima u petak 17. svibnja u prostorijama Hrvatskoga kulturnog centra u Vancouveru, gdje su se izvođači, njihova pratnja i domaćini, Hrvati u Vancouveru, imali priliku upoznati i družiti.

Glavni događaj, svečani koncert, održan je u subotu 18. svibnja u velikoj dvorani Hard Rock Casino kompleksa u Coquitlamu. Bogati kulturno-umjetnički program trajao je više od 3 i pol sata te obuhvatio glazbene i plesne izvedbe iz gotovo svih krajeva Lijepe Naše ali i drugih prostora tradicionalno nastanjenih Hrvatima. Sudjelovao je rekordan broj izvođača, njih 360 iz svih gradova-sudionika. Iako su naši izvođači okupljeni u amaterske udruge, sve izvedbe je krasila izuzetno visoka kvaliteta i vrhunska profesionalnost. Bilo je veliko zadovoljstvo gledati s koliko ljubavi, dostojanstva i ponosa mladi, njihovi učitelji i roditelji rade na očuvanju hrvatskog identiteta i vrijednosti. Svečanost koncerta uveličala je prisutnost veleposlanice Republike Hrvatske u Kanadi Marice Zorice Matković koja je pozdravila prisutne te prenijela pozdrave i čestitke koje je nazočnima uputila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Na koncertu su bili prisutni i vijećnici Gradske skupštine Grada Coquitlama, koji je Festival i financijski potpomogao.
Ove godine vladala je velika zainteresiranost za sva zbivanja u programu Festivala, a ulaznice su bile rasprodane već mjesec dana unaprijed. Kako bi svi imali priliku vidjeti izvedbe s koncerta, domaćin Festivala, TOKS, osigurao je izravan prijenos programa preko svoje Facebook stranice.

Završetkom koncerta program Festivala je nastavljen u večernjim satima svečanom večerom u Hrvatskom kulturnom centru, nakon koje je slijedila zabava koja se produljila do kasno u noć. Za dobru atmosferu pobrinuo se band “Pajdaši” iz Vancouvera.

Sljedećeg dana, u nedjelju 19. svinja, svi su sudionici sudjelovali na nedjeljnoj pučkoj misi u Hrvatskoj župi Prečistog Srca Marijina u Vancouveru. Svečanu liturgiju predvodio je župnik fra Slaven Milanović Litre, koji je tom prilikom još jednom naglasio značaj tih okupljanja, kao i važnost očuvanja nacionalnog identiteta. Crkvu su ispunili mladi u narodnim nošnjama, a misu je, kako to obično biva u Vancouveru za posebne blagdane, pratio Tamburaški orkestar “Kardinal Stepinac”. Na kraju misnog slavlja, fra Slaven je pozvao sve sudionike Festivala da otpjevaju pjesmu “Ne dirajte mi ravnicu” Miroslava Škore u prigodi 30. obljetnice njenog nastanka.

Festival je završio svečanim banketom istoga dana u večernjim satima ponovno u prostorijama Hrvatskoga kulturnog centra. Predsjednik TOKS-a Zvonimir Aničić pozdravio je sve okupljene te prisutnima uputio nekoliko prigodnih riječi. Anthony Brnjas, predsjednik Saveza, dodijelio je mentorima i učiteljima svake grupe zahvalnicu za njihov trud, rad i napor u očuvanju i prenošenju hrvatske kulturne baštine. Također, na kraju večere podijeljene su i dvije stipendije – Mateji Cifrek iz Vancouvera i Vladimiru Šimuniću iz Winnipega. Odličnom svirkom večer je zasladio domaći bend „Grah i ječam“.

“Hrvatsko-kanadskom folklornom savezu – zapad” predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ove godine je dodijelila Povelju Republike Hrvatske, kao priznanje za sav rad i trud uložen u protekle 42 godine. Povelju je svim gostima prezentirao predsjednik Saveza Anthony Brnjas na početku subotnjeg koncerta.

Pored rekordnog broja sudionika te višednevnog trajanja, cijeli Festival prošao je bez ijednog propusta ili incidenta.