Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Mihovila u Kolibama

Kolibe (IKA )

Blagdan sv. Mihovila proslavljen je 29. rujna, u istoimenoj župi u Kolibama u Bosanskoj Posavini. Misno slavlje u koncelebraciji domaćeg župnika Antonija Čuture, derventskog dekana fra Ivana Marića i više svećenika, predvodio je ovogodišnji mladomisnik franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Stjepan Hrkač.

U prigodnoj homiliji fra Stjepan je govorio o anđelima kao našim vjernim životnim prijateljima, koje smo pozvani prihvatiti kao dar Neba. Navodeći primjer sv. Padre Pia, koji je kao dječak doživio čudesnu pomoć anđela, naglasio je kako smo kao kršćani pozvani u borbi dobra i zla tražiti i prepoznavati pomoć anđela. Posebno je govorio o sv. Mihovilu, koji nam je dat kao zaštitnik u borbi protiv zla. „Kad se borimo zazovimo ime svetog arkanđela Mihaela, tog duhovnog vođu anđeoskih pobjedničkih četa, i s njime ćemo pobijediti. Pobijediti valja najprije svaki grijeh i svaku zlu misao, riječ i djelo. Pobjeda je često rezultat poraza, tako da se ne može reći ni za svece da su uvijek samo pobjeđivali. Ali za svakoga od njih se može reći da su se borili. Boriti se znači, ne miriti se sa zlom, htjeti ga suzbiti, okrenuti u dobro“, rekao je među ostalim propovjednik.

Svoju mladu misu fra Stjepan je, inače, slavio ove godine u župi sv. Dominika Savija u Slavonskom Brodu gdje je nakon posljednjeg rata doselio s obitelji iz Koliba.

Domaći župnik Antonio Čutura zahvalio je stoga svojim župljanima što su došli u većem broji iz susjedne Hrvatske ali i iz drugih zemalja Europe gdje su otišli u izbjeglištvo. Na misi su bili nazočni predstavnici političkih vlasti iz Hrvatske na čelu sa slavonskobrodskim gradonačelnikom Mirkom Dusparom te iz Bosne i Harcegovine na čelu s dopredsjednikom RS Josipom Jerkovićem i ministrom za raseljena lica Davorinom Čordašem.

Ključne riječi:
Kolibe sv. Mihael