Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Angelo Sodano predvodio slavlje Družbe kćeri milosrđa

Blato

Dekan Kardinalskog zbora pomolio se na grobu bl. Marije Propetoga Isusa Petković, nazočio akademiji i predvodio svečano misno slavlje u župnoj crkvi Svih svetih u Blatu

Blato, (IKA) – U prigodi proslave 90. obljetnice utemeljenja Kćeri milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje u župnoj crkvi Svih svetih u Blatu misno slavlje na hrvatskom jeziku predvodio je 3. listopada dekan Kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano. U koncelebraciji su bili apostolski administrator Dubrovačke biskupije i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Ante Jurić, te dvadesetak svećenika s otoka Korčule i iz grada Dubrovnika. Na misi su sudjelovale Kćeri milosrđa predvođene generalnom poglavaricom s. Emilom Barbarić, poglavarice drugih družbi, mnoštvo redovnica, kao i predsjednica Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica s. Ana-Maria Kustura, te hodočasnici pristigli iz raznih mjesta otoka Korčule i grada Dubrovnika.
Riječ dobrodošlice kardinalu Sodanu uputio je nadbiskup Puljić. Na ovom misnom slavlju okupila nas je bl. Marija Propetog Isusa Petković koja je u ovoj župi ugledala svjetlo dana, a u 22. godini započela put koji će je dovesti do utemeljenja nove Družbe prije devedeset godina, rekao je nadbiskup Puljić. Dolazak kardinala Sodana opisao je kao blagoslovljen trenutak te istaknuo kako “nismo ni svjesni veličine ove geste da nam dolazi kardinal Sodano koji je 50 godina služio petorici papa, a šezdeset godina je misnik”.
Homiliju na hrvatskom jeziku započeo je kardinal Sodano, a potom je nastavio čitati Zvonimir Seršić iz Generalnog tajništva Sinode biskupa, koji je kardinala Sodana dopratio iz Rima. U propovijedi kardinal Sodano osvrnuo se na primjer Marije Petković. Podsjetio je na dan njezine beatifikacije te istaknuo kako je papa Ivan Pavao II. želio veliku kćer kršćanske zajednice iz Blata uzdići na čast oltara baš u njezinoj hrvatskoj zemlji, uz obalu Dubrovnika, s mislima usmjerenim prema lijepom otoku gdje je blaženica rođena. Bio je predivan dan, izvana obasjan suncem, a iznutra pun radosti u našim srcima. Rađala se jedna nova zvijezda svetosti kako bi rasvijetlila naš put na početku trećeg tisućljeća kršćanstva, istaknuo je kardinal, te podsjetio na riječi Ivana Pavla II. koje je izrekao o blaženičinu iskazivanja milosrđa bližnjemu, kao i o uzoru svim hrvatskim ženama. U tom duhu kardinal Sodano uputio je poruku redovnicama koje slijede put ucrtan od Majke Marije Propetog Isusa: drage sestre, budite u svijetu nositeljice poruke Kristove ljubavi i Njegova velikog milosrđa.
Kardinal je izrazio radost što može prenijeti pozdrav i blagoslov pape Benedikta XVI. “Prije nego što sam otputovao iz Rima, kako to činim redovito, obavijestio sam ga o ovom putovanju u Blato. Izričito me zadužio prenijeti vam njegovu posebnu blizinu i apostolski blagoslov”, rekao je kardinal, te pozvao vjernike na molitvu za brzo proglašenje blaženim pape Ivana Pavla II., te da Gospodin izlije obilje milosti na službu sadašnjeg Petrova nasljednika. Na kraju mise riječ zahvale uputila je s. Emila Barbarić.
Dekan Kardinalskog zbora po dolasku u Blato u pratnji administrativnog upravitelja Dubrovačke biskupije i zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića pomolio se na blaženičinu grobu. Istaknuo je kako je još od kada je papa Ivan Pavao II. Mariju Propetoga proglasio blaženom želio posjetiti mjesto u kojem je ona rođena. Nije tajna da je i sam Papa htio doći u Blato, no iz zdravstvenih razloga to nije bilo moguće. No, rekao mi je: “Zapamtite, vi ćete jednog dana otići u Blato”, rekao je kardinal Sodano te izrazio nadu kako Ivan Pavao II. sada sve gleda s nebeskog prozora i zajedno se raduje. U poslijepodnevnim satima nazočio je svečanoj akademiji “Sestra Propetoga” u Domu kulture i prigodnom programu Kumpanije.